LADEN

Typ om te zoeken

Wat gaat de dollar doen?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat gaat de dollar doen?

dollar

Voor mij een belangrijk gegeven, want ik zit met steeds meer geld in de Amerikaanse economie en daarmee in de dollar.
Kijken we naar 100 jaar geleden en dan naar nu, dan is de dollar 97% van haar waarde verloren. De vraag is dan uiteraard wel ten opzichte van wat?
Nu, ten opzichte van goud, maar ook ten opzichte van veel andere zaken.
Een dollar van nu is de dollar niet meer van 1919.
Inflatie heeft in honderd jaar tijd keihard toegeslagen.


Maar ook de laatste 50 jaar ging het hard. Een dollar in 1969 was nog heel wat waard.
De lange termijn trend ten opzichte van goud en andere waarde objecten is dus wel duidelijk.
Maar veel belangrijker is nu wat de dollar tegenover de euro gaat doen. Wij hebben immers spaargeld in euro’s, maar zaken als energie en elektronica kennen een wereldmarkt in dollars.
Die wisselkoers toekomst is maar niet zo overduidelijk. De euro heeft immers haar eigen problemen, waaronder het feit dat de euro voor landen als Griekenland, Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk misschien wel 20 jaar te vroeg kwam. Die landen waren gewend om de munt regelmatig te devalueren. Altijd even jammer voor spaargeld, maar met de devaluatie werd het land weer even concurrerend ten opzichte van de degelijke landen zoals Duitsland, Nederland, Denemarken en de VS.
Met de huidige euro kan dat niet meer en dat is funest voor de zuidelijke economieën. Hoe lang willen ze dat nog volhouden?
Is dit slecht voor de euro en slechter voor de euro dan de schuldenproblematiek voor de dollar is?
De dollar is het laatste jaar in waarde gestegen ten opzichte van de euro. Dat is niet in lijn met wat Trump wil zien, want die ziet graag een structureel zwakke dollar. Dan is het verkopen van Amerikaanse producten in Europa veel makkelijker.
Een stijgende rente is goed voor de dollar, maar de FED maakte net bekend dat die verdere stijging maar niet zo maar een zekerheid is.
Het probleem van de euro kan heel snel opgelost worden als de EU ons de Europese federatie opdringt en de nationale grenzen een soort provinciegrenzen gaan worden. Als Europa echt één economie is, dan is het bijsturen ook veel makkelijker. Nu helpt Duitsland Griekenland liever niet, want waarom zouden ze. Ze hebben ieder een budget en een economie. De Grieken moeten het nu dus zelf maar oplossen. Als er maar één Europa is met één economie en één budget, dan is het fiscaal stimuleren van de Griekse regio in feite een binnenlands probleem van Europa. Ik denk niet dat de Europeanen gevraagd gaat worden of ze een Europese politieke en economische federatie willen worden. Ik denk dat de EU ons dat gaat opleggen. Een alternatief is er niet, want er voor kiezen doen de Europeanen niet en zeker niet zonder EU hervormingen.
Terug naar nationale munten staat gelijk aan het staken van de EU. Dat willen de EU machthebbers zeker niet. Hun inkomen en macht zou dan verdwijnen. Dat staan ze niet toe.

Wat de dollar gaat doen? Ik denk dat het geen gekke dingen gaat zijn. Beide munten zijn zwak en ik verwacht geen gekke snelle bewegingen die de wisselkoers blijvend enorm gaan veranderen. De bandbreedte 1 tot 1,3 lijkt me heel werkbaar de komende jaren.

Tags

2 Reacties

  1. CRV 26 maart 2019

    Gezien de hoeveelheid geldcreatie, die veel groter is dan de economische groei kan verantwoorden, gaan beide munten snel minder waard worden t.o.v. goud. Ten opzichte van elkaar zal er niets aan de hand blijken. Ze gaan immers beiden even hard onderuit. Het is alleen goed voor de beurzen. Die corrigeren voor geldontwaarding. Door het stijgen van die beurzen denkt de leek dat het economisch wel goed moet gaan, want waarom anders zou de beurs stijgen? Met die wetenschap doen de centrale banken er ook alles aan om de beurzen te doen stijgen. Dan lijkt het nog wat. Maar langzamerhand hebben de mensen door dat die zogenaamde economische groei zich niet vertaalt in loonsverhogingen. Helaas wel in belastingverhogingen. Uiteindelijk zal de wal het schip keren. Wanneer? Wist ik het maar.

    Beantwoorden
  2. Jacques Lehouck 26 maart 2019

    Europese machthebbers, inkomen… het zijn heus niet allemaal zo’n profiteurs. Velen doen goed werk. En is nog meer eenmaking zo’n slecht idee Onze kleine garnalen tgo ..USA, Rusland, China. .?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *