LADEN

Typ om te zoeken

Wat als… de rente stijgt

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat als… de rente stijgt

Wat zou er gebeuren als de FED en de ECB zouden besluiten tot een rente verhoging? Iedereen heeft het over een ramp, maar is het ook een ramp?
Waar we rekening mee moeten houden, is dat de wereld sinds 2008 heeft leren leven met bijna gratis geld. Althans… niet de wereld, maar de bankiers kregen vrijwel gratis geld. En de overheid ook…
Wij als consumenten betalen nog altijd vele procenten aan rente. Voor ons zal een renteverhoging van de FED of ECB ons rechtstreeks amper raken.
Maar wij zijn niet belangrijk in de economie en de geldmarkt.
Onze pensioenfondsen hebben veel geld zitten in staatsobligaties. Als de rente gaat stijgen, dan gaat de waarde van de bestaande portefeuille zwaar onderuit. Dat is boekhoudkundig een ramp. De obligatie portefeuille kan dan makkelijk 40% minder waard worden. Dat is dus een ramp, maar alleen boekhoudkundig. Als je immers die stukken aanhoudt, dan krijg je uiteindelijk het geleende bedrag terug. Je krijgt alleen geen rente op dit stukken, want de laatste jaren zijn er veel staatsobligaties uitgebracht zonder (veel) rente.
Wat er echter ook gaat gebeuren, en daar hopen bankiers op, is dat de aandelenmarkt bij een renteverhoging een enorme steun krijgt. Als de enorme staatsobligatiemarkt daalt, dan stijgen de aandelen.
En reken er op dat bankiers voorbereid zijn op een renteverhoging. Het is net alsof ze voorkennis hebben en die dan ook volledig gaan benutten… Maar wacht even… die voorkennis hebben ze straks ook.
En nog volkomen legaal ook!
En waar winnaars zijn, zijn ook verliezers… toch?
– Dat hoeft in de aandelenmarkt niet. Immers kunnen koersen stijgen en hoewel er uiteraard enkele verkopers zijn, profiteren alle aandelen van de laatste transactie, als deze, hoe klein dan ook, hoger was. Maar dan moet je wel aandelen hebben als de rente gaat stijgen.
Dat is dus eigenlijk allemaal niet zo erg… Waarom zijn we dan zo bang voor een ramp?
– Het punt is, de schulden van de overheden zijn alleen maar zo groot kunnen worden omdat de rente voor de overheden op nul is gekomen. Geld lenen kost de staat nu niets en vandaar dat er enorme leningen door de staat zijn aangegaan.
Zou de rente een procent stijgen, dan gaat een fors deel van de aan de bevolking opgelegde belastingen naar de banken. Zou de rente 5% stijgen, dan gaan alle belastingen naar de banken en gaat de rente naar 10%, dan moeten de belastingen verdubbeld worden om de banken te kunnen voorzien van de rentelasten die de overheid dan aan hen moet betalen.
Kortom, dan nemen de banken in feite in sneltreinvaart de economie over terwijl de bevolking kaalgeplukt wordt.
Dat is iets wat de banken waarschijnlijk ook iets ‘te’ vinden, want die realiseren zich ook wel dat als zeven miljard mensen een 3000 bankiers willen liquideren dat die 7 miljard mensen wel gaat lukken. Hoe goed ze zich ook achter de legers van de VS en de NAVO verstoppen.
Zelfs voor de graaiende bankiers is het in twee jaar overnemen van de wereld te veel van het goede.
Maar het besef begint er wel te komen dat gratis geld aan overheden blijven geven de oplossing ook niet is. De kans op uitwassen en hyperinflatie als gevolg van wegvallend vertrouwen in de munten is dan ook groot.
Het is dus koorddansen.
Gratis geld moet verdwijnen, de inflatie moet omhoog, maar het moet heel, heel beheerst gaan.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *