LADEN

Typ om te zoeken

Wat als de banken sluiten? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws

Wat als de banken sluiten? (Tom Lassing)

In Griekenland hebben consumenten nu al meer dan twee jaar te maken met ernstige beperkingen voor wat betreft het opnemen van cash geld.
Toen de crisis aldaar op het hoogtepunt was, toen kon je zelfs enkele dagen helemaal geen geld opnemen.
Het is geen unieke situatie. Eerder zagen we in Cyprus, Zimbabwe, Argentinïe en in de jaren negentig ook in Rusland dat de banken dicht gingen. In India zien we op dit moment hoe mensen al wekenlang slechts met urenlang in de rij staan ter waarde van enkele euro’s aan geld kunnen krijgen. Afgelopen weekend was het crisis in Venezuela.
Wat heb je aan geld op je bankrekening als je er niet bij kan?
Waarmee kan je dan nog meer betalen?

De goudrekening van bijvoorbeeld Euro Pacific biedt ook een debet card mogelijkheid aan. Leuk, maar als de banken gesloten zijn, dan kom je daar ook niet ver mee. Je moet immers wel het geld van de bank krijgen als je met cash wilt betalen.
Als dan alleen in eigen land de banken gesloten zijn, dan kan je er wel mee naar het buitenland. Dat kunt u echter met een gewone bankrekening ook doen.
Het voordeel is wel dat u met uw debet card ook buitenlands geld kunt opnemen. De vraag is echter of u een partij vindt die u op zo’n moment bijvoorbeeld dollars aan je wil uitkeren.
Mogelijk dat banken nog wel elektronische betalingen accepteren, maar zeker is dat ook allerminst.
Het beste antwoord op het dicht gaan van de banken is heel ouderwets het hebben van zilveren en gouden munten. Daarmee gaan ook als de euro vanwege banksluitingen niet verkrijgbaar zijn deuren wel gewoon open.
Het is vrijwel zeker dat u op zo’n moment wel partijen zult vinden die goud en zilver willen hebben.
Hoewel het dus echt even terug naar de Romeinse tijd is, is het wel verstandig om vooral wat zilveren beleggingsmunten bereikbaar te hebben.
Het is maar om de ergste paar crisisdagen door te komen.

Een ander alternatief is en blijft toch het hebben van de buitenlandse goudrekening waarmee je dan in ieder geval nog via deze rekening anderen kan betalen. Die anderen moeten dat ook daar een rekening aanhouden.
Ook virtuele munten geven die mogelijkheid. Zou dus de handel in euro’s door banksluitingen onmogelijk zijn geworden, dan zijn er buiten dat banksysteem nog wel mogelijkheden.
Hier in Nederland en België lijkt het nemen voor voorzorgmaatregelen een beetje raar. In Griekenland en zelfs in India weten ze nu dat je niet voorzichtig genoeg kan zijn. Er is niet zo heel veel nodig om een stabiel systeem omver te werpen. In India was het een simpele maatregel tegen zwart geld die alles in de soep deed lopen. De overheid ligt vervolgens niet wakker van jouw honger.
Het is dan ineens gewoon jouw probleem dat je niets meer kan kopen en geen eten en drinken meer hebt.
In Venezuela zagen afgelopen weekend hetzelfde gebeuren. Het is dus geen theoretisch geneuzel. Het is dagelijkse realiteit in meerdere landen in de wereld tot zelfs in Europa aan toe. Wordt dus wakker!

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *