Volgens Sir John Houghton luisteren mensen pas als ze een ramp wordt voorgehouden. Wie is Sir John Houghton?
Hij was de eerste voorzitter van het panel over klimaatverandering.
Hij geeft daarmee in feite een mogelijk signaal dat ze indertijd de gevolgen van klimaatverandering overgedramatiseerd hebben om maar alle mogelijke aandacht te krijgen.
Ik zeg niet dat het zo is, maar hij geeft wel toe met die uitspraak dat ze zich bij de lancering van het klimaatpanel heel bewust waren van het feit dat niemand luistert als de boodschap niet extreem dramatisch is.
Het vervelende is nu dat ALS de dramatische boodschap van de klimaatverandering achteraf gezien waar blijkt te zijn, er door zijn andere uitspraak wel heel veel twijfel gezaaid is.
Er is echter meer.
In de eerste opzet van dit forum werd door de wetenschappers gesproken over het feit dat natuurlijke veranderingen (vooral door invloed van de zon) van het klimaat een enorme invloed hebben op de cijfers over het klimaat.
Nadat de wetenschappers hun concept hadden opgeleverd, kwamen de politici en lobbyisten aan zet en die hebben vrijwel alle verwijzingen van de wetenschappers naar de invloed van de natuurlijke verandering geschrapt.
De discussie over een klimaatverandering die dramatische gevolgen zal hebben vanwege menselijk ingrijpen is dus uiteindelijk helaas NIET puur op wetenschap gebaseerd. Dat feit is enorm belangrijk.
Er is namelijk wél sprake van verandering van klimaat. Dat ontkennen zou gekkenwerk zijn. Immers, kijk naar je omgeving en je ziet de veranderingen in de natuur.
Deze klimaatverandering zal ook gevolgen hebben en doordat we met extreem veel (meer) mensen op aarde zijn, zullen de gevolgen ongetwijfeld duur en ingrijpend zijn. Veel meer dan voorheen hebben we nog maar weinig plekken waar we nog heen kunnen gaan. Je kan wolkenkrabbers ook niet verplaatsen, daar waar je eeuwen geleden nog wel het grootste deel van de bevolking makkelijker kon verplaatsen.
Is het allemaal rampzalig en belangrijker nog, kunnen we als mensen nu nog ingrijpen?
Het antwoord daarop is lang niet zo duidelijk als we misschien hopen.
Als we kijken naar de geschiedenis, dan zien we dat de mensheid het in warme periodes goed deed. Ook de natuur doet het goed in warme periodes.
Onze huidige uitstoot en hotspots dragen echter zonder twijfel wel bij aan vooral de snelheid van de verandering van het klimaat.
Maar kunnen we dat echt nog keihard voorkomen?
Als we slechts enkele procenten minder uitstoot realiseren; als we slechts enkele procenten minder warmte produceren, dan zal dat door de enorme invloed van de zon en onze resterende vervuiling en uitstoot amper tot geen effect hebben op het klimaat.
De invloed van de zon, maar ook onze overgebleven uitstoot en warmte is immers gigantisch en de activiteit van de zon is door ons niet te beïnvloeden terwijl onze eigen activiteiten ook amper te beïnvloeden zijn. Er zijn grofweg een miljard auto’s in de wereld. Die auto’s stoten gassen uit, maar ook enorme veel warmte! 100.000 minder auto’s maakt echt niets uit. Het punt is echter dat er wereldwijd niet minder, maar juist steeds meer auto’s komen. Het aantal mensen op aarde is enorm en is nog altijd steeds sneller groeiende.
Hoe triest de conclusie dan ook, menselijk ingrijpen in het BEPERKEN van de uitstoot van gassen en warmte is voor het tegengaan van klimaatverandering vrijwel nutteloos.
We beperken wereldwijd bezien, door de aanhoudende groei van de bevolking, immers niets.
Dus individueel maar niets doen?
Neen.
Er is immers altijd ook nog zoiets als lokale vervuiling. Doe je het niet voor de klimaatverandering, doe het dan minstens nog voor het lokale milieu.
ALLE vermindering van vervuiling en uitstoot is goed. Dat begint bij u en bij mij.
We moeten alleen niet de illusie hebben dat het beperken van lokale vervuiling voor het wereldklimaat ook maar de minste zichtbare invloed op zoiets omvangrijks als het klimaat zal hebben. Helaas moet ik die conclusie ook trekken. Het grootste probleem van de menselijke vervuiling is nu eenmaal dat de aanhoudende groei van het aantal mensen op de wereld elke beperking van uitstoot in de weg staat.