LADEN

Typ om te zoeken

Waarom Trumps belastingmaatregel niet werkt

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Waarom Trumps belastingmaatregel niet werkt

uitgeven, shoppen

Trump heeft de grote bedrijven en rijke Amerikanen een enorm belastingvoordeel gegeven met in het achterhoofd officieel de “trickle down economics”. De rijkdom van die bedrijven en die mensen gaan ze in de economie brengen en die rijkdom zal daarom over de gehele samenleving verdeeld gaan worden.
Helaas werkt die theorie niet. Het is een verzonnen en nog nooit bewezen theorie vooral omdat de rijken gewoon rijker willen worden en daar verzonnen ze dan een economisch model bij.
Maar waarom werkt het dan nooit?
Daar zijn de volgende redenen voor:
– Banen en bestedingen komen vooral van kleine bedrijven en consumenten.
Grote bedrijven kopen kleine bedrijven en saneren ze dan. In feite kosten grote bedrijven dus banen.
Daarnaast geven rijke mensen hun extra vermogen niet uit. Ze potten het op.
Daarom hebben die extreem rijke mensen ieder jaar meer miljarden in hun bezit. Geld dat in feite ingezet wordt om banen weg te nemen, want de winstmaximalisatie is hun doel.

ALS je dan toch via belastingverlagingen een economie wilt stimuleren, dan moet je die belastingen daar verlagen waar er ook direct een gevolg voor de economie zichtbaar is.
Dat wil zeggen, bij arme mensen en bij kleine bedrijven.
Geef de armste 50% meer geld en ze geven het direct uit. Ze gaan uit eten en kopen kleren en smartphones. Dingen die direct een impact op de economie hebben, want er zijn dan extra mensen in de bediening nodig en er zijn verkopers nodig. Hun extra uitgaven hebben dus vrijwel direct gevolgen voor de banenmarkt en de winst van bedrijven, groot en klein.

uitgeven, shoppen
Het feit dat Trump en Macron hun belastingvoordeel zo dus niet ingezet hebben, geeft wel aan dat het ze niet om banen en economische groei ging. Het ging ze om zelfverrijking van de elite. Terugbetalen van campagne gelden…
Macron is nu door de macht van het volk even teruggefloten. Een tijdelijke winst voor niet alleen het volk, maar ook de economie. Door werkenden duizenden euro’s meer te geven zal de overheid wel even wat belastinggeld mislopen, maar de consumenten geven dat geld direct uit. Dus grofweg 20% komt in de vorm van BTW direct terug naar de overheid. Daarnaast maken bedrijven winst en worden er meer mensen aangenomen om de ineens veel ruimer bestedende consumenten te bedienen. De overheid ziet dus nog een extra 30% van het verstrekte geld heus wel terug komen.
De armen iets extra’s geven lijkt zo zielig voor de rijkeren, maar wie bezitten de grote bedrijven waar ze het meeste van hun geld straks uitgeven? Jawel, de rijken. Ook die gaan er dus op vooruit, want wat die arme werkenden niet kunnen, is sparen. Ze kunnen het niet omdat ze of al te diep in schulden zitten, maar vooral ook omdat ze enorm gericht zijn op consumptie. Die nieuwe smartphone komt met de financiële meevaller ineens in beeld, de auto kan vervangen worden, er komt een nieuwe TV. Hoe dan ook, dat extra geld gaat heel snel uitgegeven worden. Een hoger loon is rechtstreeks ook een hogere besteding. Een hogere besteding is een sterkere economie.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

1 Reactie

  1. peter 14 december 2018

    Dit artikel illustreert maar weer eens de wet: Geld stroomt altijd omhoog!. Wil je in de samenleving de economie stimuleren dan moet je dus inderdaad altijd aan de onderkant stimuleren.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *