LADEN

Typ om te zoeken

Waar gaat het geld vandaan komen? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Waar gaat het geld vandaan komen? (Tom Lassing)

Trump wil heel veel extra’s gaan doen en dat extra’s kost bakken met geld. Alleen het militaire budget moet al met 54 miljard omhoog. Daarnaast wil jij enorme investeringen doen in infrastructuur. Het zou gaan om een biljoen aan investeringen in infrastructuur.
Besparingen moeten dan komen van andere departementen. Zo moet het departement dat mensen helpt met het bewust zwanger worden en het goed begeleiden van jonge ouders en het hen helpen met het opvoeden van kinderen mogelijk verdwijnen. Buitenlandse zaken moet 37% van het budget inleveren, overeenkomend met het ontslag van 50% van de diplomaten en ook het milieu departement moet het met aanzienlijk minder gaan doen.
Zijn we er dan?
Neen, nog lang niet.
Trump moet dus nog een konijn uit de hoge hoed toveren en dat konijn heet: Toekomstige economische groei.
Ditzelfde konijn toverde George Bush uit zijn hoge hoed en helaas, het werkte niet. De extra economische groei bleef uit, omdat Trump, net zoals Bush indertijd in feite de economie niet begrijpt.
Deze mannen gaan er vanuit dat bedrijven de economie dragen.
Helaas, zo is het niet.
Bedrijven zijn vreselijk belangrijk, maar de middenklasse draagt de economie. Bedrijven en superrijken werken juist tegen dat de economie groeit.
Dat klinkt misschien gek, maar laat me het even uitleggen.
Een bedrijf wil maximale winst en zal daarom de lonen zo minimaal houden. Immers lonen zijn kosten en dat gaat ten laste van de winst.
Maar… met lage lonen kunnen consumenten weinig uitgeven en aan wie moeten bedrijven dan verkopen?
De altijd zo stom gevonden Henri Ford was dan misschien intellectueel vergelijkbaar met de achterkant van een varken, maar hij begreep de economie wél.
Henri Ford voorzag zijn personeel wel van een heel goed loon. Dat was op de korte termijn bezien nadelig voor zijn bedrijf, maar als iemand een jaar voor Ford werkte, dan kon hij zelf een Ford auto kopen.
Ford maakte dus na enige tijd veel meer omzet omdat het bedrijf juist de lonen hoog hield.
Het nadeel van kwartaalcijfers bij bedrijven is dat directies dus extreem korte termijn gaan kijken. Wat heb ik als CEO aan een verbetering over een jaar? Als ik drie keer een slecht kwartaalcijfer publiceer, dan is er voor mij geen volgend jaar… Lonen gaan dus omlaag, omdat de cijfers NU maximaal moeten zijn.
Wil dus de Amerikaanse economie echt groeien, dan zullen Amerikaanse lonen fors omhoog moeten.
Wat Trump ook gaat voorstellen, als er niet in staat dat de middenklasse er fors op vooruit gaat omdat de lonen gaan stijgen, gaat er geen groei van de economie komen.
Bush begreep dat niet en helaas vrees ik dat Trump het ook volkomen ontgaat. Beide mannen dachten richting belastingmeevallers voor bedrijven. Totaal zinloos, omdat dit alleen maar de kwartaalcijfers gaat verbeteren en totaal niet zal aanzetten tot het verhogen van de lonen van de medewerkers.
Met dat laatste staat en valt ALLES.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *