LADEN

Typ om te zoeken

Volgens Putin draait de Russische economie fantastisch

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Volgens Putin draait de Russische economie fantastisch

De Volkskrant nam die boodschap graag over en kwam vorige week met een jubel verhaal over hoe fantastisch de oorlog, die volgens de Russische leider geen oorlog is, voor de Russische economie is.
De tankfabriek draait overuren en de medewerkers in die fabriek hebben 7% meer reëel loon ontvangen.
Ik sta er van te kijken dat de Volkskrant zo makkelijk aanneemt dat wat Putin zegt ook waar is. De man zou Oekraïne niet aanvallen en binnen een week daarna was het vol oorlog! De man staat bol van zijn leugens.
Natuurlijk vindt hij dat de economie goed draait. Het is voor hem enorm belangrijk dat zijn bevolking en partners in het buitenland die boodschap geloven. Hun steun aan Ruslands oorlog valt weg als ze pessimistisch worden. Dus altijd en overal jubelgeluiden ondanks alle bewijzen voor het tegendeel.
De Volkskrant werkt er graag aan mee.
Het voorbeeld werd gegeven van de tankfabriek die nu weer vol productie draait. Een mooi bewijs dat Rusland weer zelf kan produceren en dat het de economie goed doet.
Maar hoe doet de productie van tanks de economie goed als die tanks een week later op het slagveld al vernietigd zijn? Wat is dan de totale winst van die productie? Het zou anders zijn als je die tanks dan verkoopt en er een inkomstenpost van hebt, maar dat is hier niet het geval.
Ja, het geldt dus als omzet, maar per saldo is er alleen maar verlies. Maar zo rekent Putin niet en de econoom van de Volkskrant ook niet. Waar heeft die man gestudeerd? In Moskou?
De hele economie groeit is het verhaal…
Dat terwijl de mensen minder te besteden hebben en infrastructurele investeringen van de overheid uitblijven en vooral pensioenen snel minder waard worden. Immers, alles gaat nu naar het militaire complex.
Russen kopen vrijwel geen kapitaalgoederen meer, want het vertrouwen in de economie en de staat is fors teruggelopen. Daarbij zijn zaken als wasmachines, koelkasten etc. veel minder te krijgen, al was het maar omdat ze veel duurder zijn geworden en vaak ook omdat ze, door het vertrek van westerse bedrijven, niet meer geleverd worden.
De sancties doen Rusland pijn, maar net als die Iraakse generaal ooit is het zaak te blijven ontkennen al staat de waarheid pal naast je.

Er is één voordeel te noemen voor Rusland. Ik wil dat niet onvermeld laten. Rusland had last van de Hollandse ziekte. Genoemd naar een bekend land in West Europa alwaar ze enorme hoeveelheden gas in de bodem vonden. Ineens had dat land geld als water en dat was funest voor de lokale maak industrie.
Mensen gingen elders producten kopen.
In Rusland gebeurde dat ook. Gek genoeg hadden ze, toen er geld zat was, liever een Mercedes dan een Russische Lada.
De Russische maak industrie ging dus kapot. Nu echter de buitenlandse partijen grotendeels verdwenen zijn, en er veel minder geld beschikbaar is, moeten Russen weer meer zelf maken. Dat is dus een plus punt. Dat die eigen productie weer het niveau van de ouderwetse Lada heeft, dat moeten ze op de kop toenemen. Ze maken het nu tenminste wel weer zelf.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *