LADEN

Typ om te zoeken

Verschil depositobank en gewone bank

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws

Verschil depositobank en gewone bank

In Nederland kennen we geen depositobanken. Er is recent wel een aanvraag gedaan, maar die werd afgewezen. Niet omdat de bank onveilig zou zijn, maar omdat die bank niet garant wil staan voor commerciële banken. Immers zou dat heel het grondbeginsel van de depositobank omver trekken.
De Nederlandsche Bank wil er dus niet aan, want als consumenten massaal kiezen voor de depositobank, dan krijgen de commerciële banken het moeilijk.
Een commerciële bank wordt boekhoudkundig eigenaar van uw geld als u het daar als spaargeld onder brengt. Het wordt gezien als eigen vermogen voor de bank en ze mogen er letterlijk alles mee doen. Uw geld wordt ook onderpand voor leningen die de commerciële bank doet.
Gaat het mis met de bank, dan bent u uw geld kwijt.

Om dat risico te verlagen is er het depositogarantie fonds ontwikkeld, maar de banken zelf moeten dat garantiefonds vullen. Bij de eerste bank die failliet gaat is er nog geld, maar valt er nog een bank om, dan is die pot waarschijnlijk wel leeg. De gegeven garantie is dus bijzonder kwetsbaar omdat banken onderling enorm verweven zijn. Valt er één bank om, dan is de kans op een domino-effect enorm groot.
Een depositobank geeft u geen rente op uw spaargeld. Maar… Ze doen ook niets met uw geld. Ze bewaren het slechts voor u. Het geld blijft 100% van u. Gaat het slecht met de bank, dan blijft uw geld onaangetast. Uw risico is dus enorm veel lager. Uiteraard wil zo’n bank niet meebetalen aan een depositogarantiefonds, want het is een totaal andere bank zonder die risico’s waarvoor zo’n depositogarantiefonds is opgericht.

Bij een depositobank betaalt u voor alle handelingen die u doet. Dat is het verdienmodel van die bank. Ze mogen immers niet met uw geld speculeren om geld te verdienen. Het is dus veel meer een bewaarbedrijf dan een klassieke bank.
U kan er ook geen geld van de bank lenen. Immers, ze mogen en kunnen niet aan het geld van de klanten komen.
In Nederland bestaat zo’n bank niet. In het buitenland wel.
Het is in mijn ogen vooral interessant voor de grotere spaarvermogens die veilig moeten worden weggezet.
Als u dat betreft, kijkt u dan hier eens.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *