LADEN

Typ om te zoeken

Verduurzaming woningen komt weinig van (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Verduurzaming woningen komt weinig van (Tom Lassing)

De verduurzaming van bestaande woningen in Nederland komt maar niet van de grond. Waarom niet?
De meeste woningbezitters willen volgens een onderzoek van IG&H wel, maar drie kwart laat het bij de wens en neemt verder geen actie.
Het gekke is dat IG&H de banken en verzekeraars als logische partners ziet voor de verduurzaming van de woningen. Ik vind dat zelf helemaal niet logisch. Naar mijn idee zouden bouwondernemingen daar vol op kunnen inzetten, maar die doen dat niet omdat ze nu werk zat hebben aan de bouw van nieuwe woningen.
Er is in mijn ogen simpelweg te weinig interessant aanbod vanuit de markt om het compleet verduurzamen van een bestaande woning voor individuele woningeigenaren aantrekkelijk te maken.


Kijk ik naar mijn eigen woning (uziet hier op de foto mijn kantoor), dan is er niet één partij waar ik voor alles kan aankloppen. Wil ik een pallet CV ketel installeren, dan is daar een aparte aanbieder voor. Vervolgens moet ik de woning door weer een ander laten verbouwen. Die verbouwing moet door een aparte architect getekend worden en als je dan toch bezig bent, dan kan je ook warm water via bijvoorbeeld zonnecollectoren overwegen. Daar is dan nog weer een andere expert voor nodig. Iedereen wil de losse onderdelen wel leveren, maar niemand kan of wil alles perfect op elkaar afstemmen en dus in combinatie de best mogelijke oplossing bieden. De mensen en bedrijven die dat eventueel wel kunnen, die werken momenteel liever voor grotere projecten, want dan kan je veel meer verdienen. De marge op één keer berekenen en dan 200 keer uitvoeren is nu eenmaal hoger dan alles berekenen op een enkele unieke woning. Daarnaast is het nu zo druk in de onroerend (bouw) markt dat een coördinator nooit alles expertises op één moment bij elkaar kan brengen als het om één woning gaat. Zo’n verbouwing zou letterlijk maanden tot tegenwoordig meer dan een jaar kunnen duren omdat ze simpelweg de mensen niet hebben om de klus te komen klaren.
Waarom ziet IG&H de banken als logische partner? Nu heel simpel, daarvandaan is waarschijnlijk de opdracht gekomen of vanuit die hoek zoeken ze klanten. Ik kan niets anders bedenken, want logisch is het niet. Geld is immers niet het grootste probleem waar de particuliere woningbezitter nu tegen aan loopt.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *