LADEN

Typ om te zoeken

Venezuela, waarom ging het mis (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Venezuela, waarom ging het mis (Tom Lassing)

De huidige crisis in Venezuela is geen verrassing. Ze is hier in de Beursbox nieuwsbrief al snel na de machtsovername door Chavez voorspeld. Hij zou de economie wel even sturen en wilde dat doen door het nationaliseren van succesvolle bedrijven.
Het was het begin van het einde.
Daarbij wilde hij een betere verdeling van de rijkdom. Dat laatste is een goede zaak, maar dan moet je wel een serieus beleid voeren. Dat beleid was er niet. Chavez nam de rijken en bedrijven hun kapitaal af en gaf het aan de armen. Daarmee ontnam hij de rijken en de bedrijven de mogelijkheden om te ondernemen.
De economie kwam tot stilstand en vervolgens had niemand meer iets.
Natuurlijk moet je de rijkdom die er is goed en eerlijk verdelen. Dát willen is een goed streven. Het is echter niet hetzelfde als ‘iedereen even veel’.
Immers, de rijkdom komt er omdat bepaalde personen en bedrijven risico’s durven te nemen in de hoop dat ze er beter van worden. Als jij als regering iedereen iedere rijkdom afneemt, waarom zou je dan nog streven naar rijkdom?
Het is toch theoretisch al overduidelijk dat het niet kan werken?
Een totale gelijkheid bestaat niet. Sommige mensen hebben talenten en gebruiken ze, anderen laten zich liever gaan in verslavingen. Hoe kan je willen proberen deze twee uitersten ‘gelijk’ te krijgen? Dat houdt toch in dat je dan allemaal op nul uitkomt?
Het experiment in Venezuela is de zoveelste mislukking op dat vlak. Een volkomen overbodig experiment, want de uitkomst stond al vast. Het model was al eerder uitgeprobeerd en faalde iedere keer.
Moduro, die het stokje en het beleid van Chavez overnam, dacht dat hij dan ook de grenzen maar moest sluiten. Dán zou het wel goed komen. Ook dat was al eerder geprobeerd en ook dat werkte in het verleden niet en gek genoeg nu weer niet. Hoe zou dat toch komen?
De grens met Colombia gaat nu na een jaar weer open. De criminaliteit nam in die grensstreek enorm toe, want mensen willen toch eten. Er was dus een grootscheepse criminele smokkel opgezet.
De vraag is nu of de criminelen nu weer zorgzame bewoners willen worden, of dat Maduro nu een nieuwe maffia gecreëerd heeft die in Venezuela een machtsfactor van belang gaat worden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *