LADEN

Typ om te zoeken

Van wie kwam het idee van een Verenigd Europa (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Van wie kwam het idee van een Verenigd Europa (Tom Lassing)

In de geschiedenis van Europa zijn er verschillende momenten geweest dat er een poging werd gedaan om te komen tot één Europa. In alle gevallen wilde men het met brute kracht forceren. Dat was al ooit met Karel de Grote, Philips de Tweede, De Duitse en Oostenrijkse keizers, Napoleon, en Hitler.
Hoe vaak ze het ook probeerden, het lukte niet omdat de verschillende volken hun taal en hun godsdienst aanhielden.
Wil je een enkel Europa creëren, dan moet je het dus anders doen.
De EU is dus een heel andere poging. Nu eens een keer niet met brute kracht, maar via een geleidelijke weg.

verenigdeuropa
En van wie kwam dit idee nu af?
In ieder geval kwam het niet uit Europa zelf. Immers wilde niemand samengaan met Duitsland.

Het is dan ook niet zo gek dat het idee van een Verenigd Europa uit de Verenigde Staten kwam. Dat land had goede ervaringen met een dergelijke politieke fusie van losse landen.
Amerika was er volkomen van overtuigd dat een Verenigd Europa een goede zaak zou zijn. Niet alleen zou het veel oorlogen voorkomen, maar belangrijker nog zou het een prachtige afzetmarkt voor de VS worden.
En als Europa te machtig en rijk zou worden, dan had de VS, met haar wereldmunt achter de hand, genoeg macht om Europa terug in een recessie te duwen.
In feite was Europa voor het naoorlogse Amerika het belangrijkste wingewest. Goed opgeleid en men was rijp om gevormd te worden naar een model dat Amerika voor ogen had. De nieuwe machthebbers in Europa waren er neergezet door of dankzij de VS. Die zouden geen oppositie voeren tegen de plannen van hun grote bondgenoot. Kritiekloos ging Europa daarom op de EU weg.
En die kritiekloosheid is er nog altijd. Een rampzalige kritiekloosheid mag ik wel zeggen.
Men heeft voor het Verenigde Europa geen parachute voorzien. Het is een Verenigd Europa, of het is complete crisis. En als er te veel oppositie komt, dan wordt het volk door een gecreëerde crisis op de knieën gedwongen. En dat laatste zien we nu gebeuren.
Ook de vluchtelingencrisis is expres gecreëerd om de roep om een machtig Europa goed op gang te krijgen. Immers is de enige oplossing naar verluidt een Europese politie en een Europees leger, onder een Europese wetgeving. Wat komt dat de Eurofielen toch allemaal mooi uit.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *