LADEN

Typ om te zoeken

Van 15 miljard naar 2,2 miljard

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Van 15 miljard naar 2,2 miljard

De rijkste Griek is nog altijd Spiros Latsis. Hij is de zoon van een Griekse scheepsmagnaat die in 2003 overleed. Voor 2008 was Spiros goed voor een vermogen van ruim 15 miljard euro. In 2010 was er nog slechts 5,5 miljard over en nu nog slechts 2,2 miljard.

Hoe werd de familie voor de crisis zo rijk?
Uiteindelijk is dat heel simpel. Ze hebben in Griekenland een bijna koninklijke status. Alle scheepsmagnaten in Griekenland kunnen via belastingtrucjes vrijwel belastingvrij zaken doen. De Griekse rederijen zijn de grootsten van de wereld, maar dragen vrijwel geen cent bij aan de Griekse economie. De rederijen kenden voor de 2008 een winst die fors groter was dan die van de totale toeristische sector in Griekenland. Toch betaalden de rederijen toen en nu vrijwel geen belastingen.
Het komt omdat dat reders in feite de wetgeving hebben geschreven. Die reders hebben het land in hun macht. Wil je een rederij dwarszitten in een eilandstaat? Niet verstandig. Je eilanden raken onbereikbaar.
De reders hebben de wet dus gedicteerd en dat al direct na de Tweede Wereldoorlog.
De huidige Griekse regering gaat het niet lukken om in een paar weken recht te maken wat in tientallen jaren krom gegroeid is.
In 2012 heeft Latsis zo’n 300 miljoen euro naar familieleden overgemaakt. Waar het in feite op neerkwam, is dat hij 300 miljoen naar buiten Griekenland gebracht heeft.
De familie Latsis heeft onder meer rederijen, een grote oliemaatschappij en een bank. Die bank beheert zo’n 76 miljard Zwitserse francs voor de familie en klanten.
Ze hebben daarnaast ook nog een vliegmaatschappij met zo’n 50 vliegtuigen.
De crisis in Griekenland heeft het vermogen van de familie enorm aangetast. Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat het vermogen ook flink lager is geworden omdat geld en bezittingen buiten Griekenland zijn gebracht.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *