LADEN

Typ om te zoeken

USS Discovery (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

USS Discovery (Tom Lassing)

Star Trek fans kunnen een nieuwe serie tegemoet gaan zien. Zondag zal in de VS de première zijn. Star Trek was ooit een TV serie die heel logisch in haar tijd paste. Ontwikkelingen gingen heel snel en iedereen in de VS was enorm optimistisch. De VS was leider van de wereld en ging met Star Trek ook leider van de ruimte worden.
Veel van wat in die eerste serie als futuristisch en voor schier onmogelijk gehouden werd, hebben we ondertussen. Het enige substantiële dat we nog niet hebben, is “Beam me up Scotty.”
De huidige serie heeft één groot probleem. Het is namelijk geen kind van haar tijd meer. Ze moeten nu in feite teruggrijpen naar heden om geaccepteerd te worden.
Zo zullen we gaan zien dat China een veel dominantere rol gaat krijgen met de introductie van de USS Shenzhou.
De reden is waarschijnlijk commercieel, want China zou nu een veel logischer land zijn om een dergelijke futuristische serie in te starten. Zou de VS als markt voor deze serie nu dus mislukken, dan moet China het commerciële succes gaan bieden.
Verder is er een prominente rol voor vrouwen in de serie. Amerika is behoorlijk ‘achterlijk’ aan het worden en ook de rol van de vrouw staat er onder druk. Vrouwen kunnen ook leiding geven of ingenieur worden. Steeds vaker spreken mannen zich daar in de VS tegen uit, zeker nu the Donald president is geworden.
De serie is gebouwd op gelijkheid en gelijke kansen voor iedereen. Het gaat zo ver dat de kritiek in de VS nu is dat de blanke acteur een zeldzaamheid in de serie geworden is. Voor een Amerikaanse serie, in een land dat voor 70% uit blanken bestaat, is dat misschien weer nét een stapje te ver doorgeschoten. Het punt is echter dat de serie commercieel een succes moet worden en zoals gezegd, dat is niet zo logisch in het huidige Amerika van Trump. Juist door deze brede wereldwijde aanpak zal de serie over heel de wereld veel meer aanspreken. De makers zijn in die zin wereldburgers geworden die een serie over de ruimte maken.
De vraag is of de originele serie Amerika en de wereld gevormd heeft of dat het er uit voortkwam. Veel concepten uit de originele serie zijn later daadwerkelijk werkelijkheid geworden. Was dat visie, of waren de concepten al beschikbaar en zochten ze slechts een medium om zich te presenteren?
Wat mogen we voor vernieuwing van deze nieuwe serie verwachten? Ik ben benieuwd.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *