LADEN

Typ om te zoeken

Nog een half jaar te gaan (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Nog een half jaar te gaan (Tom Lassing)

Negen en een half jaar geleden besloten Warren Buffett en Hedge Fund manager Ted Seides een weddenschap voor één miljoen dollar aan te gaan.
Het ging er om wat het beter zou doen, een indexfonds of een mandje van 5 hedgefunds.
Er zijn nog wat maanden te gaan, maar de verliezer heeft het verlies al toegegeven. Het verschil is simpelweg te groot. Het simpele indexfonds heeft het gewonnen van de hedgefondsen.
Volgens Warren Buffett logisch, want de jaarlijks terugkerende hedge fund kosten over tien jaar zijn zo hoog, dat hedge fondsen als groep eigenlijk nooit van een indexfonds kunnen winnen. Een enkel hedge fund kan wel winnen, maar gemiddeld kunnen ze de hoge kosten in hun sector nooit goedmaken… Dat is de visie van Warren Buffett.
De verliezer denkt er heel anders over.
Volgens hem heeft Buffett geluk gehad. Er is namelijk na de crisis van 2008 geen nieuwe beurscrash gekomen. Actieve hedge funds hadden dan kunnen winnen van het long only index fonds.
Dat kan waar zijn, maar het ligt er maar aan wanneer die crash was gekomen en hoe snel het herstel daarna was gekomen. De hedge fund managers hadden ook twee keer te laat kunnen zijn en hierdoor veel rendement laten liggen.
Een ander excuus van de winnaar was dat hij in 2008 de markt al zo duur vond, terwijl Buffett van mening was dat de crisis overdreven werd. Zou hij NU dezelfde weddenschap aangaan, dan zou hij wel winnen…
Ja, maar nu is tien jaar later en waarom dezelfde weddenschap aangaan in een compleet andere markt?
Feit is dat hij zijn kansen negen en een half jaar geleden volkomen verkeerd ingeschat heeft.
Nu zeggen dat je dezelfde weddenschap de komende tien jaar wel zou winnen is flauw.
Hij is daarmee uiteindelijk toch een slechte verliezer. Maar laten we wel zijn, als ik een miljoen zou verliezen in een weddenschap, dan zou ik de druiven ook wel zuur vinden.
Eigenlijk zou die weddenschap voor de komende tien jaar ook aangegaan moeten worden. Voor een enkele dollar. Ik vraag me af of zijn mandje dan wel zou winnen. Als dat dan weer niet zo is, wat zijn dan zijn excuses?

Ik heb Ted Seides gemaild en gevraagd of hij voor een enkele dollar die weddenschap wil aangaan. Helaas nog geen reactie terug gekregen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *