Eergisteren werd bekend dat één van de uraniummijnen waarin ik met de x10 portefeuille in zit de productie van uranium fors terugbrengt omdat de prijs van uranium nu veel te laag is. De koers van het aandeel steeg daarop 20%.
Gisteren kwam er van een andere uraniummijn uit de portefeuille een nog veel vreemdere mededeling. Niet alleen hebben ze hun productie stopgezet, maar ook kopen ze nu zelf uranium op de markt en die uranium leveren ze nu aan hun klanten! De koers van het aandeel steeg gisteren 17%.
Wat is hier aan de hand?
Ik wil het uitleggen met ook de goudprijs in gedachte. De goudmarkt bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de fysieke goudmarkt. Het tweede deel is de papieren goudmarkt. De prijs van goud komt tot stand omdat tussen de 95 en 99% van de handel in goud nu papieren handel is. Men verhandelt rechten op goud. Niet het goud zelf. Vaak is er ook helemaal geen goud, want die rechten op goud worden gedekt door… rechten op goud, die op hun beurt weer gedekt worden door… rechten op goud. Dat werkt, zolang niemand dat goud ook écht wil hebben.
Bij uranium is er OOK sprake van een belangrijke tweedeling in de markt. Er is nieuw gewonnen uranium uit de mijnen en er is uranium gewonnen vanuit oude kernwapens.
Dat laatste uranium bepaalt nu de wereldprijs voor uranium.
Het uranium vanuit de kernwapens komt voornamelijk uit Rusland en de VS.
Beide landen hebben er baat bij de prijs van uranium extreem laag te houden. De VS omdat andere energievormen in de VS spotgoedkoop zijn. Als uranium duurder wordt, dan wordt elektriciteit in de VS vanuit kerncentrales duurder en dat kan de economie daar niet aan omdat dan inflatie toeneemt en inwoners die nu al een enorme moeite hebben om rond te komen dan helemaal klem komen.
Rusland heeft dat soort zorgen ook, want het westerse embargo vanwege de Krim doet economisch nog altijd zeer.
China is ook deels in de markt. Die willen de prijs van uranium laag houden om daarmee westerse mijnbedrijven in de problemen te brengen zodat China de uraniummarkt kan gaan overheersen, zoals ze dat ook al met Rare Earth metalen doen.
De vraag is nu hoe lang die extreem lage prijs stand kan houden. Als maar genoeg uraniummijnen hun productie verlagen, zal er snel een moment komen dat het aanbod vanuit kernwapens de vraag naar uranium niet meer kan dekken.
En dan…
Gaat dan het gordijn open en dwingen de politieke leiders de mijnen weer te produceren op last van verlies van hun vergunningen, of komt er vanaf dat moment een prijs tot stand vanuit vraag en aanbod?
Het risico is dat de politieke leiders vals willen spelen. Als dat gaat gebeuren, dan is dat funest voor aandeelhouders.
Komt de vrije markt aan de macht in die sector, dan wordt het de mooiste bull markt ooit.
Als er zekerheid was, dan was beleggen lang zo leuk niet…
In de x10 portefeuille zijn nu vier uraniummijnen opgenomen. Ze staan alle vier op winst