LADEN

Typ om te zoeken

Unieke koersdalingen in goudsector

Beleggers Nieuws Goud

Unieke koersdalingen in goudsector

Mijn concollega Nico Pantelis constateerde eerder deze week dat de goudmijn industrie in honderd jaar nog niet zo’n zware depressie mee heeft gemaakt.
Ik heb zelf de vorige depressie in deze sector vol meegemaakt. De huidige voelt voor mij nog altijd minder extreem, maar dat is waarschijnlijk omdat ik er nu minder in zit. In de jaren negentig zat ik met veel geld in de sector. Ik heb er mooie winsten gehaald (Zo kocht ik in 1996 een auto van de winst op één goudzoeker (namelijk Romarco Minerals)) Maar het ging na 1996 ook keihard omlaag.

bearishe grafiek
Het voelt nu minder extreem voor mij want ik ben nog aan het wachten om te kopen.
Daarbij heb ik wel enkele posities, maar het is nog niet zo heel veel. De vraag is ook voor mij of er een herstel komt en wanneer dat herstel dan komt.
In feite weet ik wel zeker dát er een herstel komt. Dat is het probleem niet. De grote vraag is wanneer dat het herstel komt en hoeveel we nog gaan dalen tot dat herstel er is.
Ook nu kan de markt nog makkelijk 50% omlaag… Immers, zo goedkoop zijn de goudmijnaandelen nu niet. Immers maken de bedrijven ook bijna geen winst meer. Met de wegvallende winsten gaat ook de waardering omhoog en om dat te compenseren gaan de koersen omlaag. En dat proces gaat pas eindigen als de winsten weer stijgen.
Belangrijk is te weten dat er meerdere redenen voor een koersherstel van de sector zijn.
Uiteraard is de belangrijkste het herstel van de goudkoers.
Een andere drijfveer voor een koersstijging in de sector kan een consolidatiegolf zijn. Flinke overnames die de koersen van goudmijnbedrijven doen stijgen zonder dat de goudkoers daar dan rechtstreeks mee van doen heeft.
Recent is de fusie/overname van de kleine speler Romarco Minerals al aangekondigd. Dit is nog een overname vanuit kracht. Beide partijen worden sterker door die fusie. Mogelijk dat er binnenkort ook overnames uit angst komen. Angst om te klein te worden in de markt van de toekomst.
De derde reden voor meevallende cijfers en dus stijgende koersen is te vinden in de energiekosten. Goud delven kost veel energie. Nu olie in prijs gehalveerd is, zien de producerende goudmijnen hun energiekosten flink dalen.
De vierde reden is de wisselkoers van de dollar. Mocht de dollar stijgen, dan is dat gunstig voor de producerende goudmijnen. Goud wordt namelijk in dollars afgerekend.
Ik verwacht dus dat de bedrijven binnenkort meevallende cijfers kunnen publiceren door de lagere energie kosten en hogere dollar.
Doe daarbij dat ik de nodige overnames verwacht en het is wachten op het koopsignaal. Nu maar hopen dat we niet zo hard staan te wachten, dat we het niet horen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *