LADEN

Typ om te zoeken

Uitkeringen zijn een zegen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Uitkeringen zijn een zegen

Niemand wil (veel) belasting betalen en als het dan ook nog eens gaat om belastingen om langharig werkschuw tuig aan een uitkering te helpen, dan is Leiden helemaal in last.
En toch is het voor de gehele economie een zegen.
We hebben er namelijk in alle opzichten niets aan als de armste laag van de bevolking geen nagel heeft om zich mee te krabben.
Als ze in die positie zijn gekomen, dan zijn ze namelijk letterlijk ‘waardeloos’.
Dat is menselijk gezien een ramp, maar als we puur naar de cijfers kijken is dat ook een ramp.
Als die armste groep namelijk wel geld heeft, dan geven ze dat uit aan voedsel, eten, drank, TV’s, computers etc.
Ze zijn dan ideale consumenten die afnemen wat anderen maar willen aanbieden zolang als het maar interessant voor ze is.
En dat is weer goed voor de economie. Dan kunnen bedrijven en ondernemers weer wat maken, mensen aan het werk zetten, en de winst uitkeren aan de managers, eigenaren en aandeelhouders. Ook moet de boekhouding gedaan worden, moet er schoongemaakt worden etc.
Kortom, money makes the world go around.
Helaas ‘vergeten’ we dat keer op keer als de emoties de overhand nemen. De one-liners van opportunistische politici maken dat we de verkeerde dingen gaan geloven. We gaan dan mensen zonder werk zien als profiteurs. We gaan studenten zien als lui en buitenlanders als ongewenst.
Maar laten we wel zijn, als al die mensen een goed bestaan kunnen opbouwen en geld hebben om uit te geven, dan profiteert de economie.
We moeten dus die spiraal van verarming doorbreken en er weer een spiraal van verrijking van maken. Dan komt er meer werk en als vanzelf komen er minder profiteurs. Het houdt echter ook in dat de topmanagers zich moeten realiseren dat hun graaigedrag er mede de oorzaak van is dat de samenleving verhard.
Verdeel het inkomen gelijker en iedereen wordt vrolijker en vriendelijker. Men geeft meer uit en we worden allemaal rijker en er zal minder werkloosheid zijn.
Waarom ‘zien’ we dat toch niet met z’n allen? Waarom zijn we zo blind geworden voor wat zo duidelijk is?
Henri Ford begreep het al. Waarom zijn we zijn lessen vergeten?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *