LADEN

Typ om te zoeken

Twee willekeurige krantenkoppen (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Twee willekeurige krantenkoppen (Tom Lassing)

Gisteren zag ik: “Caterpillar Q3 beat expectations, shares fall.” En even later: “McDonalds sales beat expectations, shares rally.”
Zeg het maar, was dat te voorspellen geweest?


Wat maakt dat beleggers bij de één winst nemen na het goede nieuws, terwijl ze bij de ander beginnen te kopen?
Dan zou je kunnen denken, Caterpillar (CAT) is de laatste maanden al gestegen en ze nemen nu winst… Ware het niet dat Caterpillar zes maanden geleden op 145 stond en gisteren op 128.

catapillar
McDonalds stond zes maanden geleden rond de 156 en nu rond de 166.
Logischerwijze zou je dan denken dat goed nieuws juist winstname zou genereren.
Je moest hier echter precies het tegenovergestelde denken.
De les die ik u hier wil meegeven is dat dit soort nieuwsfeiten en reacties op nieuws niet te voorspellen zijn. Grote marktpartijen hebben mogelijk vooraf al besloten wat ze gaan doen en dat doen ze. Daarmee bepalen ze in feite de koers van een aandeel. Het kan ook zijn dat een enkele uitspraak van de CEO in de persbijeenkomst wordt opgepakt door de pers of een fondsmanager en die ene opmerking doet dan uiteindelijk meer dan al het andere samen.
De K/W van McDonalds is 24 die van Caterpillar ook. Ook in de waardering van de aandelen zat geen aanwijzing over de richting. Sterker nog, de verwachte K/W van Caterpillar is volgend jaar 10. Je zou dus veel eerder een flinke stijging verwachten!
Je moet de tijd maar hebben om de dip uit te zitten als je de aandelen hebt. Of het lef om ze nu toch te kopen, nu dat goed nieuws toch afgestraft blijkt te worden. Hoe goed moet CAT het doen voor beleggers weer enthousiast worden?
De pers is nu oorzaken voor de daling van het aandeel CAT aan het zoeken en naar verluidt zou een opmerking over een moeilijke markt zijn opgepakt als mogelijke reden. Misschien staat de verwachte K/W van 10 nu wel onder druk?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *