LADEN

Typ om te zoeken

Trumps beurs succes

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Trumps beurs succes

In Trumps eerst jaar als president was hij er bijzonder trots op dat de Amerikaanse beurzen fors omhoog gingen. Trump en zijn supporters zagen dat volledig als zijn verdienste. Dat het ondertussen al jaar acht in de cyclus was deed er volgens hem en hen niet toe, Trump had eigenhandig in zijn eerste jaar de cyclus doorbroken en een nieuwe zeer positieve periode was aangebroken. De economie en de beurs zouden in de Trump jaren fantastisch blijven presteren.
Nu, in 2018 horen we daar niets meer over.
Geheel in lijn met wat we ‘normaal’ zien, is de beurs na een flink aantal positieve jaren fors omlaag gegaan.
Trump hoor je er nu niet meer over. Hij kan immers geen winst meer halen uit een cyclus waar hij al nooit veel invloed op had.
In tien jaar tijd is de beurs niet zo ver gedaald en in die tien jaar zitten acht jaren Obama. Sterker nog, sinds 1931 is de beurs in december niet meer zo hard gedaald. We zijn nu zelfs in een bear market terecht gekomen en dat is zelfs deels toe te wijzen aan acties vanuit het Trump kamp.
Als je immers gaat twitteren over het feit dat je de zes grootste banken gebeld hebt en dat niemand (nog) in paniek is, dan raakt de markt daar echt wel zenuwachtig van.
In die zin heeft Trump dus het beste jaar EN het slechtste beursjaar van de afgelopen tien jaar gerealiseerd. Als hij het eerste jaar, dat ook het beste was als zijn werk bestempeld, dan moet hij nu ook de volle verantwoordelijkheid nemen voor het rampzalige tweede jaar van zijn presidentschap. Een jaar waarin hij beide politieke huizen in zijn greep had en de Democratische oppositie hem in theorie niets kon maken.
De Dow Jones index daalde grofweg van 26.600 naar 24 december onder de 22.000. Dat is een daling zo groot zoals we in de laatste tien jaar niet zagen. Een daling van 18% voor de Dow Jones en een daling van meer dan 20% voor de veel bredere S&P500 die geheel in 2018 tot stand kwam.

Is die forse beursdaling echt Trumps schuld?
Neen, maar… de stijging van 2017 was ook niet Trumps verdienste. Die twee zaken hangen aan elkaar. Als je stelt dat de beursstijging je verdienste is, dan is de daarop volgende beursdaling ook je schuld.
Persoonlijk denk ik dat de beurs en politiek heel weinig met elkaar van doen hebben. Wel denk ik dat Trump, veel meer dan veel andere presidenten invloed op de beurs heeft. In negatieve zin dan.
De presidenten Johnson, Reagan en Bush Jr. hadden ook meer dan gemiddelde invloed op de economie. Johnson omdat hij de Vietnam oorlog in een andere fase bracht. Reagan omdat zijn beleid het einde ingeluid heeft van het communisme en zijn beleid de VS haar zelfvertrouwen terug gaf en Bush Jr omdat hij onder een false flag operatie de oorlog tegen de moslimwereld ingezet heeft. Een religieuze oorlog die overigens nog steeds gevoerd wordt.
De invloed van Trump is in mijn ogen negatief omdat hij de politiek veel meer dan andere presidenten onbetrouwbaar maakt. Niet alleen door zijn persoonlijke leugens, maar ook omdat hij geen helder en uitgestippeld beleid heeft. Hij kan letterlijk, zoals afgelopen week, door een paar presentatoren op Fox News op andere gedachten gebracht worden en via een twitter bericht een compleet nieuwe richting inslaan. Zo was de begrotingsdeal al rond, maar hij blies die op het allerlaatste moment, na heftig commentaar op Fox News alsnog op.
Zo gaf hij rond dezelfde tijd aan, zonder overleg met zijn militaire staf of met de bondgenoten, te willen vertrekken uit Syrië en Afghanistan. Landen waar juist de VS de bondgenoten naar toe getrokken heeft! De betrouwbaarheid van de VS is in het geding. Die betrouwbaarheid is er onder Trump niet meer.
De onzekerheid daarover heeft ongetwijfeld ook gevolgen voor de beurzen. Die floreren op het moment dat het vertrouwen groot is. Onzekerheid over waar de VS staat, economische, monetair en militair, is funest voor de beurzen.
Hoewel de beursdaling al in de sterren stond, is het antwoord op de vraag of de daling beperkt kan blijven tot een ‘gewone’ 15% al gegeven. Een 10% tot 15% correctie is geen vreemde zaak. Wordt het meer, dan is er ook meer aan de hand. Met de huidige 20% daling voor de S&P500 is er sprake van een serieuze bear market.
Gezien de toenemende irrationele beslissingen van deze president ben ik bang dat beleggers veiligheid gaan verkiezen boven exposure in de markt en het zal niet bij 20% blijven.
Goed voor goud, dus persoonlijk word ik waarschijnlijk niet armer van de beursdaling, maar het is gewoon prettiger leven in een tijd dat de beurzen stijgen.
Wat gaat 2019 brengen?
Hoe harder we nu dalen, des te groter is de kans dat 2019 weer een goed jaar gaat worden. Immers, hoe veel slechter kan het gaan… De derde wereldoorlog?
Een veel logischer scenario is een Trump die het veld moet ruimen, en misschien ook wel een vice president die dan geen president mag worden, omdat zijn handen ook vuil zijn. Het valt niet uit te sluiten dat de VS in 2019 een politieke crisis gaat beleven. Dat hoeft niet negatief voor de beurs uit te pakken. Geen beleid is immers beter dan een ondoordacht beleid.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *