LADEN

Typ om te zoeken

Terugblik 2022 en vooruitblik 2023

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Terugblik 2022 en vooruitblik 2023

Wie had kunnen denken dat de wereld in 2022 zo op zijn kop gezet zou worden. Europa, volledig afhankelijk van Russisch gas, heeft zelf de kraan dichtgedraaid, en hoewel de spanning rond Oekraïne al fors was, hadden weinig mensen gedacht dat Rusland daadwerkelijk een inval zou doen.
Wie dat wel als mogelijkheid zag, was er eigenlijk wel van overtuigd dat Rusland zo’n inval wel kon waarmaken. Het westen zou slechts symbolisch reageren, zoals het ook bij de annexatie van De Krim deed.
Hoe anders werd de werkelijkheid!
De beurzen op de wereld gingen omlaag, waarbij big tech enorme klappen kreeg en grijze energie aandelen het heel erg goed deden. Ook beleggers dus vol op het verkeerde been gezet.
Elon Musk was in de beleggers wereld de meest genoemde man. Hij heeft zijn aandeelhouders honderden miljarden dollars aan beurswaarde gekost. Zijn aankoop van Twitter en zijn geheul met ultra rechts werden hem door beleggers niet in dank afgenomen.
De wereld nam afscheid van de Covid pandemie en de uitwassen die daar qua onderdrukking van de bevolking bij kwamen kijken. Terugkijkend is bijna iedereen het er over eens dat het niet goed werd aangepakt en dat angst inderdaad een slechte raadgever is.
China deed het anders en leek daar aanvankelijk succesvol in te zijn. Achteraf weten we dat de Chinese aanpak de slechtst mogelijke aanpak was. Het heeft China veel gekost. Op dit moment is de crisis volkomen in China. Een derde van de bevolking is nu ziek.
Europa ging van de Russische energie af en moet nu elders in de wereld op zoek naar ongekend grote hoeveelheden aan energie. Het gaat richting de volgende winter spannend worden. Europa wil meer energie kopen, maar de opslag voor die energie bestaat nog niet. Vooral voor de armsten in de samenleving ontstaan er nu problemen. Niet zo erg vooralsnog als bijvoorbeeld de crisis waar Griekenland tien jaar geleden mee te maken had, maar als je letterlijk honger en kou hebt, dan voelt het toch heus echt wel zo erg.
Vooralsnog wordt er vanuit de Europese regeringen vrij goed op ingesprongen. Men onderkend de problemen en de nodige hulp en subsidies zijn aan te vragen.
Kijk hier naar het lunchwebinar van gisteren:

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *