LADEN

Typ om te zoeken

Te hoge energie kosten (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Te hoge energie kosten (Tom Lassing)

Het is soms goed uw energieverbruik eens te vergelijken met bijvoorbeeld buren of een gezin dat ongeveer hetzelfde is samengesteld. Leg de energierekeningen eens naast elkaar. Wat valt op en vallen de verschillen te verklaren?
Stel even, één rekening laat een duidelijk hogere gasrekening zien, komt dan door elektrisch koken versus op gas koken, of is dat allemaal gelijk en zou het kunnen liggen aan de isolatie van het huis? Staat bijvoorbeeld de deur naar de vrijwel ongebruikte zolder steeds open en verdwijnt warmte naast de ongebruikte zolder? Is het afsluiten van de zolder mogelijk of eventueel te overwegen?
Zijn de muren geïsoleerd? Is de isolatie nog van goede kwaliteit? Zijn de ramen minstens van dubbel glas? Het is te overwegen om gewoon dubbel glas te vervangen door modernere versies met een hogere isolatiewaarde.
Als het vergelijkbare gezin duidelijk lager gebruik van energie kent, vraag dan ook aan hen waarom dat zo is. Doen ze iets om dat zo te krijgen?
Ik heb bijvoorbeeld een half jaar geleden een modellerende thermostaat gewonnen.

Het voordeel is dat de CV veel gelijkmatiger werkt. Dat scheelt energie. Verwacht geen wonderen, want branden doet de CV toch wel, maar het scheelt wel en het comfort neemt duidelijk toe.
Kijk ook naar tochtstrippen en bijvoorbeeld de kier onder aan de deur. Een kleine ingreep kan veel schelen.
Het kan echter ook heel simpel zo zijn dat de energierekening fout is. Het aantal foute rekeningen is schrikbarend hoog en omdat de rekeningen vaak onleesbaar waren, is hier in het verleden ook weinig aandacht voor geweest. We gingen er als consumenten vanuit dat het wel goed zat. Kijk goed naar de juiste aansluiting waarop afgerekend wordt en de juiste begin en eindstand. Iedereen maakt wel eens fouten en als dat lang ongecontroleerd blijft, dan stapel je fout op fout. Dat zien we te vaak ook bij energie rekeningen. Begrijp je de rekening niet, bel ze dan en laat het je uitleggen totdat het wel duidelijk is. Bij twijfel brief sturen en je schriftelijk van antwoord laten voorzien. Je hebt dan immers juridisch bewijs. Zeker weten dat ze je vraag dan serieus nemen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *