LADEN

Typ om te zoeken

Succes kent vele vaders en de mislukking is wees (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Succes kent vele vaders en de mislukking is wees (Tom Lassing)

Mervyn King, voormalig centrale bankier van de Bank of England laat duidelijk zien dat dit spreekwoord nog altijd waar is.
Mijn collega Maarten Verheyen vertaalde zijn uitspraken in het Nederland. Mervyn King zei als volgt:
“hetgeen het monetaire beleid (van de centrale banken) in essentie heeft gedaan, is meer tijd kopen in de hoop dat beleidsmakers het juiste doen. We hebben ondertussen 8 jaar gekocht maar ze hebben nog steeds niet gedaan wat juist is”.
Hier zien we duidelijk dat hun acht jaar aansukkelen een wees is geworden, want hij laat ‘hun’ beleid nu los en legt het probleem van de economieën die nergens naar toe gaan, ondanks het beleid van de centrale banken, nu op het bordje van de beleidsmakers.

Eigenlijk heel raar, want de centrale bankiers gingen er eerst prat op dat ze een maakbare economie gecreëerd hadden.

Het feit dat we steeds meer schulden hebben, is nu ineens het beleid van de politiek geworden:
Hij zegt onder meer: “Indien we een teveel aan consumptie en leningen hadden voor de crisis en we hebben nog meer consumptie en leningen vandaag, dan verwijderen we ons steeds verder van het punt waar we naar moeten terugkeren. Monetair beleid kent niet alleen een verminderde efficiëntie het maakt de uiteindelijk aanpassing ook groter.”

Dit is wat u steeds bij Maarten Verheyen, Jack Hoogland en Tom Lassing terug heeft kunnen lezen. Dit is geen raketwetenschap. Jezelf uit de problemen lenen is alleen mogelijk als de economie heel hard groeit zodat het geleende bedrag terug te verdienen is.
Die situatie was er in de VS, Japan en Europa niet en is er niet. Dus is meer schuld slechts een groter probleem.

NU ziet Mervyn King het, maar NU legt hij het probleem bij de politiek. Dat is wel heel makkelijk. Zeker in het begin van de crisis van 2008 moesten de centrale bankiers de politiek adviseren, want in die hoek waren vrijwel geen financieel geschoolden te vinden. Het is dus wel erg makkelijk van hem om het mislukte beleid de schuld van de politiek te noemen. De bankiers leerden de politici één trucje en zijn dan verbaasd als er vanuit de politiek geen verdere initiatieven komen.

Waarom komt hij nu, nu hij met pensioen is, tot deze logische inzichten? Ook Nout Wellink had dat inzicht pas na zijn vertrek. Het is als de generaals van Obama. Pas na hun vertrek vertellen ze hoe het echt zat.
Slap is dat.

Volgens Mervyn King is de oplossing voor de euro een tijdelijk uitstap van Duitsland uit de euro. Ik mag toch hopen dat hij bedoelt, een uitstap van Duitsland én Nederland uit de euro… De rest van het eurogebied krijgt dan te maken met een crisis.
De resterende euro zal dan waarschijnlijk fors aan waarde verliezen. Dat is pijnlijk, maar daarna is er wel weer een tijdje een gelijker speelveld met Duitsland. In feite de oude politiek van devaluaties zoals Spanje, Italië, Griekenland, België en Frankrijk zo lang succesvol toepasten.

Volgens Mervyn houdt deze oplossing in dat je op dat moment niets hebt aan de ingewikkelde wiskundige modellen waarmee grote beleggers als hedge fondsen werken. Die modellen werken in het huidige systeem, maar als je een enorm devaluatie gaat uitvoeren, dan kan zo’n model op dat moment gewoon niet werken.
Maar hoe voorkom je dan dat je slachtoffer wordt van die enorme devaluatie?
Uiteindelijk is dat simpel, al zegt Mervyn King dat niet met zoveel woorden.
De bescherming tegen devaluatie is namelijk goud kopen.

Nu kunt u dat fysiek doen, door gouden munten te bestellen. Op zich niets mis mee, maar ik denk dat het effectiever en goedkoper kan.
U kan namelijk ook goud elektronisch aanhouden op een goudrekening. Bijvoorbeeld bij deze aanbieder.
Het voordeel is er vooral als u weer wilt verkopen. U verkoopt dan namelijk op een bredere markt en tegen wereldkoersen. Dat terwijl u met fysieke munten over straat moet en dan bij de goudinkoper op de kleinst mogelijke markt actief bent, namelijk die tussen twee partijen. Dat staat niet garant voor een goede prijs.
Aan de andere kant, gouden munten in je hand kunnen houden is ook wat waard. Aan u dus zelf de keuze. Goud en zilveren munten bestelt u hier.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *