LADEN

Typ om te zoeken

Stand van zaken Oekraïne

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Stand van zaken Oekraïne

De terugtrekking/vlucht van de Russen rond Kiev is in alle opzichten extremer dan vooraf gedacht werd. De Russen zijn voorbij de rivier de Irpin weggejaagd, maar hebben in hun vlucht wel 300 burgers van een dorp omgebracht. Een oorlogsmisdaad die prima past in het beeld dat de wereld nu van de Russen krijgt. Een wilde horde die niet door discipline in de hand gehouden kan worden.
De Russen stelen alles dat los en vast zit.
Ze hebben ook het vliegveld bij Kiev moeten opgeven en daarmee is ‘definitief’ de huidige poging om Kiev te veroveren verleden tijd. Zonder dat vliegveld moeten ze over land komen en we hebben al gezien dat dit ze niet gelukt is. Ze kunnen het in hoogzomer nog eens proberen, als de soldaten opnieuw getraind zijn en de grond droog.
In Mariopol is geen sprake meer van één front. De verdedigers zijn in verschillende wijken actief en moeten toestaan dat de Russen zich af en toe tussen hun eenheden bevinden. Het is een kwestie van tijd. Oekraïne moet heel snel met een aanval op de Russen in het zuiden komen willen ze Mariopol behouden.
Het zwaartepunt van de gevechten vindt nu in het oosten plaats. Daar kunnen de Oekraïners hun leger niet met vliegtuigen ondersteunen omdat de Russen enorme hoeveelheden Stingers buitgemaakt hebben en afgelopen week al twee Oekraïense helikopters neergeschoten hebben. De strijd hier in het oosten is een strijd zoals die in de Tweede Wereldoorlog gevochten werd. Beide kampen hebben moeite de ander uit hun posities te drijven.
Dan de situatie van Oekraïne zelf. Het land was een corrupte bende voor de Russen kwamen. We moeten dat niet vergeten. Een Nederlandse journalist is gisteren uitgezet. Puur omdat de overheid daar het niet aanstond wat hij schreef. Ook dát is Oekraïne. Vergeet dat niet. Zelenski heeft harde oorlogsmaatregelen moeten invoeren. Niet alles is ‘onze maat’.
Maar vergeet niet, een jaar geleden hadden zelfs wij hier crisismaatregelen die ‘onze maat’ niet waren. Wijs naar een ander en meer vingers wijzen naar jou. Wij horen nu ook vrijwel niets over verliezen aan Oekraïense kant omdat daarover niet geschreven mag worden. Ook de Oekraïeners begaan oorlogsmisdaden. Ook dat moet je weten. Oekraïne is erg goed in het verbergen van haar smerige kantjes. Als West Europa zullen we druk op Oekraïne moeten uitoefenen om ze beschaafd te houden. Wapens geven is prima, maar wel gecombineerd met afspraken over gedrag.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *