LADEN

Typ om te zoeken

Slechte leningen in de vastgoedmarkt

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Slechte leningen in de vastgoedmarkt

Vooral in het winkelsegment is er nu in Europa sprake van een enorme groei van het aantal slechte leningen. De winkels draaien slecht en kunnen de leningen en de huur niet meer (volledig) betalen.
Als dat te lang duurt, dan valt het doek en de banken en verhuurders zijn daarvan ook slachtoffers. Die kunnen dan namelijk naar hun geld fluiten.
Het is daarom dat verhuurders er graag uitkomen met de huurders, maar dan wel in onderling overleg.
Als een huurder zelf maar even besluit niet meer te betalen, dan is dat slecht relatiebeheer.
Je bent immers partners…
Dat geldt ook voor (bank)leningen.
Het vervelende in de vastgoedmarkt is dat slechte leningen heel die markt kunnen verzieken. Als verhuurders te weinig inkomsten hebben, dan kunnen ze geen geld reserveren voor onderhoud, maar zullen ze ook zelfs mogelijk onroerend goed moeten afstoten. Een object met een slechte huurder verkoopt niet, dus het makkelijkst verkopen ze hun object met de beste huurder… Daar krijg je immers het meeste geld mee binnen, maar vervolgens blijf je wel met een slechtere portefeuille zitten.
Daarnaast neemt het aantal kopers snel af. Immers, iedereen leest de koppen en ziet dat zakelijk onroerend goed in bepaalde sectoren niet de meest ideale plek is om nu in te beleggen. Ze willen dus korting…
En dan is het hek van de dam.
Dan ineens is het sentiment om en slaat de paniek toe.

Uiteindelijk wordt niemand daar wijzer van. De huurders niet, de verhuurders niet. Helaas is er echter soms gewoon geen redden aan. Dan houdt het gewoon op en een snelle exit is dan de beste oplossing.

PS: Welke leningen neemt de ECB eigenlijk over met hun miljarden investeringen in slechte leningen? De banken krijgen hun hypothekenportefeuille dus blijkbaar verzekerd via de inkoop door de ECB, maar de particuliere en commerciële verhuurder die wordt niet geholpen door de ECB. De winnaars van die honderden miljarden zijn dus wederom de banken. We worden dus via de ECB wederom bestolen door de banken. Gaan we dat nu iedere 10 jaar voorbij zien komen? (2000, 2008, 2020)

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *