LADEN

Typ om te zoeken

Senator Bernie Sanders wil extreem grote onderneming splitsen (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Senator Bernie Sanders wil extreem grote onderneming splitsen (Tom Lassing)

Ik ben het helemaal met hem eens.
Het probleem is alleen dat je zo moeilijk kan bepalen hoeveel een onderneming waard is als deze niet beursgenoteerd is. Zo’n splitsing kan dus alleen maar voor beursgenoteerde bedrijven gelden.
Het splitsen van monopolies is in de VS niet vreemd. Standard Oil werd ooit gesplitst omdat het te groot bevonden werd. Bell Company ondervond hetzelfde lot. Het was de tijd dat de Amerikaanse ondernemingen in de VS nog geen concurrentie vanuit het buitenland hadden en ze zelf de grootste ter wereld waren.

splitsing
Zo’n opsplitsing is nu minder makkelijk verkoopbaar. Immers kan je Amazon wel splitsen, maar dan met AliBaba uiteindelijk alles over.
In feite zou het zo moeten zijn dat een bedrijf gesplitst moet worden als het meer dan 100 miljard dollar waard is.
En dat zou ook voor niet beursgenoteerde bedrijven moeten gelden.
Wereldwijd.
Voor het eerst is nu ook Berkshire Hathaway genoemd. Deze enorme onderneming is door Warren Buffett opgezet en is ondertussen ook al meer dan 500 miljard dollar waard. In feite bestaat het uit allemaal zelfstandig opererende ondernemingen die onder de Berkshire Hathaway holding vallen. Ze profiteren daarmee wel van elkaars zusterschap omdat ze elkaar onderling bevoordelen en steunen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *