LADEN

Typ om te zoeken

Schuldenplafond

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Schuldenplafond

De VS is waarschijnlijk het enige land in de wereld waar de politiek het verzonnen heeft dat de hoeveelheid schulden die er maximaal mag zijn iedere zoveel tijd opnieuw bezien moet worden.
Het is keer op keer een zenuwslopend moment als het plafond in zicht komt.
Ook deze keer is het weer hommeles.
De Republikeinen hebben tijdens de vorige presidentsperiode enorme belastingverlagingen doorgevoerd en die zouden betaald gaan worden met een economische groei die er vervolgens niet kwam.
Kortom, de schulden zijn enorm toegenomen en dat komt doordat de overheid enorme verplichtingen heeft. Denk aan salarissen voor ambtenaren en het leger, maar ook aan uitkeringen, infrastructuur, nationale parken, musea en heel veel subsidies. Allemaal geld waarvoor de VS verplichtingen is aangegaan, maar door de te lage belastingen komt er te weinig geld binnen.
Dat vraagt dus een steeds hogere schuld.
Het mag duidelijk zijn dat het ooit een keer zal ophouden.
Bijvoorbeeld omdat de politiek om welke reden dan ook de verhoging tegenhoudt, zonder akkoord te gaan met bijvoorbeeld belastingverhogingen.
Wat er dan gaat gebeuren is dat de VS economisch in elkaar stort.
Gaat dat dankzij een kortzichtige politiek van de Republikeinen dit jaar gebeuren?
Ik hoop van harte van niet, maar wat ik al zei, ooit zal het systeem in elkaar klappen en dat in elkaar klappen komt door of ene gebrek aan vertrouwen, of een gebrek aan visie. Dat laatste is nu zonneklaar bij de Republikeinen.
Die hebben immers geen enkele visie. Het enige dat ze willen is dat het succes van Biden binnenkort ophoudt, want door zijn succes zien steeds meer mensen dat de politiek van de Republikeinen failliet is.
Je kan immers niet alleen maar op angst zaaien regeren. Je zal als politieke beweging toch ook met echt een visie moeten komen.
Biden weet dat en heeft de Republikeinen hun visie gevraagd, wetende dat de Republikeinen die visie niet hebben. Die hebben de uitnodiging van Biden dus afgewezen. Ze willen alleen maar schieten op de visie van Biden, zonder zelf kwetsbaar door het hebben van een visie te worden.

Overigens kan het schuldenplafond al in juli van dit jaar bereikt gaan worden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *