LADEN

Typ om te zoeken

Rusland zal haar economie ineen zien storten

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Rusland zal haar economie ineen zien storten

Ik ben het niet eens met mensen die denken dat de oorlog voor Rusland weinig impact gaat hebben. Ik ben van mening dat de Russische economie de kans loopt in de komende 24 maanden te halveren.
Dat is dramatisch, maar vergis je niet, Rusland drijft op energie inkomsten en als Europa die energie niet meer afneemt, dan heeft Rusland een enorm probleem. 83% van alle Russische aardgas ging in 2021 naar Europa. Dat kwam er door pijpleidingen die naar Europa lopen. Er is geen andere manier waarop je zo efficiënt aardgas kan vervoeren.
Als Europa het voor elkaar krijgt om zonder Russisch gas te kunnen, dan is aardgas voor Rusland niet meer winstgevend in de markt te zetten.
Ook de olie loopt voor een groot deel naar Europa en die route is de meest efficiënte. Olie naar China of India sturen is veel duurder en die landen zijn niet bereid te betalen wat Europa voor de oorlog wilde betalen.
Met een economie die dreef op energie inkomsten heeft Rusland dus een probleem. Een probleem dat nu al zichtbaar is in de dienstensector van Rusland. De consumentenmarkt is namelijk ingestort. Winkelcentra zijn letterlijk leeg. Er zijn vrijwel geen klanten meer. Winkels zetten vrijwel niets meer om. Alleen eten wordt nog gekocht, maar luxegoederen is vrijwel geen omzet meer in. Ook kleding is nu amper gevraagd. Mode is een luxe die Russen zichzelf niet meer (kunnen) gunnen.
Dit heeft nu al een impact, terwijl Europa nog altijd olie en gas afneemt. Kan je nagaan hoe hard het aankomt als Europa daar mee stopt.
Het is allemaal niet makkelijk voor Europa, maar het is desastreus voor Rusland. Het land heeft zich vooralsnog kunnen redden door in te teren op de enorme goudvoorraad, maar twee derde van dat kapitaal is al geblokkeerd of verbruikt. We zitten pas een half jaar in de oorlog!
Het feit dat veel westerse bedrijven Rusland verlaten hebben, is ook een ramp. Het houdt namelijk ook in dat de expertise Rusland verlaten heeft. Een pijpleiding extra naar bijvoorbeeld India leggen is theoretisch mogelijk, maar in de praktijk gaat het niet lukken door geldgebrek, materiaal gebrek en kennis tekorten.
Rusland staat daarom in mijn ogen op het punt van instorten. Als West Europa de winter door kan komen zonder (veel) Russische energie, dan ben ik benieuwd hoe Rusland er in juni 2023

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *