LADEN

Typ om te zoeken

Rome, centrum van macht

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Rome, centrum van macht

Afgelopen weekend was ik even op stedentrip naar Rome.
Het mooie van Rome is te zien hoe deze stad in feite af en aan steeds wereldmacht heeft gehouden. Eerst waren het de legioenen van SPQR die Europa haar macht deed voelen. Later werd het de kerk die met misschien wel nog meer macht een nog groter rijk wist te stichten. Een rijk dat nog altijd bestaat, al is haar werkelijke macht wel afgenomen.
De rijkdom van beide systemen is ongehoord.
Dat de nieuwe paus enige moeite heeft met die vrijwel onmetelijke rijkdom van de kerk, dat kan ik me indenken. De kerk van de armen is zelf schatrijk en laat het in Rome ook graag zien. Dat moet priesters toch moeite kosten.
Van een echte crisis in de samenleving is in het centrum van Rome slechts weinig zichtbaar. Een paar zwervers en Roma die op de grond bedelen. Indische jonge mannen die selfie sticks verkopen en Ethiopische jongemannen die handtassen verkopen. Ik was 5 jaar niet in Italië geweest, er is niet veel veranderd.
Het mooiste aan Roma vond ik het Pantheon. Een erg indrukwekkend pand. En dan te bedenken dat het er al meer dan 2000 jaar staat.
Het Colosseum en het Forum mag je niet missen.
Wat me vooral opviel is dat het allemaal binnen loopafstand ligt. We hebben in twee dagen misschien wel 30 kilometer gelopen, maar dat heeft ook weinig moeite gekost. In het boekje stond dat naar de Sint Pieter gaan toch beter met het Openbaar vervoer kan, maar het ligt allemaal heel erg dicht bij elkaar en is voor een gezonde persoon makkelijk te belopen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *