LADEN

Typ om te zoeken

Puerto Rico schulden herstructurering

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Puerto Rico schulden herstructurering

schulden

Het eiland Puerto Rico heeft onder louche en onbetrouwbare politici in het verleden een schuld opgebouwd van 120 miljard dollar. Een schuld die het eiland met haar 3,3 miljoen inwoners die vrijwel allemaal de Amerikaanse nationaliteit hebben, niet kan dragen. Er is daarom een schuldenherstructureringsplan opgesteld.
Het COFINA plan houdt in dat een deel van de schuld weggestreept zal worden. 17,5 miljard is dat bedrag.
De rest van het bedrag gaat als volgt afgelost worden:
Van alle belastingen die het eiland haar bewoners oplegt, moet 53% naar de schuldeisers gaan.
Het eiland zelf mag 47% van de belastingen houden.
Daarmee zijn de problemen niet over. Naast deze obligatie schulden heeft het eiland ook 50 miljard dollar aan pensioenverplichtingen open staan. Die moeten van die 47% betaald gaan worden. Daarnaast is er ook nog zeker een schuld van 13 miljard dollar die lagere overheden op het eiland gemaakt hebben.
Het is fysiek niet mogelijk, maar door al deze opgebouwde schulden is het eiland al lang geleden onder water gekomen.
De ‘oplossing’ ten opzichte van de grootste schuld is natuurlijk mooi, maar uiteindelijk is het waarschijnlijk geen oplossing. De bewoners betalen zich groen en blauw aan belastingen en weinig daarvan komt terug op het eiland. We zien dan ook dat de herstelwerkzaamheden na de orkaan Maria lang duren. Het eiland heeft vrijwel geen Amerikaanse hulp ontvangen, ondanks de mooie woorden van president Trump.
Serieus is de beste oplossing het eiland te verlaten en massaal naar de VS te trekken. In de laatste vijf jaar is al 10% van de bevolking naar de VS getrokken. Als dat zo doorzet, dan gaat het eiland op een gegeven moment letterlijk failliet en kan daarna heel de samenleving opnieuw opgebouwd worden.
De vraag is nu alleen wie dan bijna 200 miljard dollar aan schulden moeten gaan afschrijven. Waarschijnlijk zijn dat vooral pensioenfondsen en mogelijk ook wat banken.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *