LADEN

Typ om te zoeken

Pensioenopbouw, je begint best zo vroeg mogelijk

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Pensioenopbouw, je begint best zo vroeg mogelijk

Ik heb het zelf niet goed gedaan.
Pas in 2018 werd ik me er op 53 jarige leeftijd van bewust dat ik toch écht iets aan mijn pensioen moest gaan doen. Als ondernemer was er door mij vrijwel niets ‘echt’ geregeld.
Natuurlijk is er in mijn bedrijf op papier wel een pensioen opgebouwd, maar dat geld is weg. Ik heb het gebruikt om mijn onderneming op te bouwen en er is geen enkele garantie dat ik het op termijn weer voor een goede prijs cash kan maken.
Ik ben immers zelf mijn onderneming. Dat heb je als je bijna alles zelf doet en geen personeel hebt.
Kortom, die reservering op papier, die is gebakken lucht totdat ik in de toekomst kan bewijzen dat het geen gebakken lucht is.
In 2018 heb ik daarom twee acties ingezet om aan mijn pensioen te werken.
Zakelijk heb ik toen besloten groots in Amerikaanse vastgoed te gaan. Het is nu 2021 en ik heb dertig huurwoningen in de VS. Tevens wordt er nog altijd een appartementencomplex gerenoveerd. Meer info hierover op https://www.detroitvastgoed.nl
Privé besloot ik OOK aan mijn pensioen te werken. Ik zie dat als twee aparte lijnen. Privé heb ik ingezet op Neo Finance.
Begin 2021 heb ik daar 21.000 euro in consumentenleningen geïnvesteerd. Het plan is om over negen jaar 250.000 euro in die leningen te hebben zitten en dan te kunnen rentenieren van de renteopbrengsten.
Ik hoop dat het achteraf een overkill blijkt te zijn. Mijn huizenproject is nog altijd niet beter dan break even, al blijf ik wel heel positief over de uiteindelijke potentie. Het is echter opgezet met 80% vreemd geld en naast de forse rente moet ik dus ook over drie jaar beginnen met het terugbetalen van de leningen. Dat kan op meerdere manieren.
Ik kan natuurlijk proberen nieuwe leningen uit te zetten. Ik los dan oude leningen af met nieuwe. Gezien de daling van de dollar zou dat een goede zet zijn om dat in Europa te doen.
Ik kan ook een aantal huizen verkopen en daarmee leningen aflossen. Ik sluit dat niet uit, omdat ik daarmee de portefeuille wel kan verbeteren. Bijvoorbeeld door huizen af te stoten die wat verder weg liggen van de rest. Het beheer van de portefeuille kan daarmee goedkoper worden en dat is weer goed voor het netto rendement op het ingezette vermogen.
Een andere mogelijkheid is om heel de portefeuille op termijn om te zetten naar een onroerend goed fonds. Het voordeel daarvan is dan dat anderen ook echt deelnemer/mede eigenaar kunnen worden. Deze eventuele opzet heb ik nog verder geen diepgaand onderzoek naar gedaan. Ik krijg echter wel eens vragen van lezers die ook echt eigenaar willen worden. Dat is in mijn ogen geen goed idee als je maar één of twee huizen gaat kopen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *