LADEN

Typ om te zoeken

Opmerkelijke goudanalyse door Harry Dent (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Opmerkelijke goudanalyse door Harry Dent (Tom Lassing)

De Amerikaanse analist Harry Dent is volgens eigen zeggen de beste analist ter wereld.
Hij heeft, ook weer volgens eigen zeggen, altijd gelijk en hij weet hoe te toekomst er uit gaat zien.
Hij is, en dat is ook duidelijk, niet bescheiden.
Het is zijn manier om zijn lezers te overtuigen van zijn goeroe status. Een status die enorm veel geld waard is. Mensen volgen goeroes graag. Het is een soort religie. De goeroe is altijd volledig op de hoogte van verleden, heden en toekomst. Op de goeroe kan je volledig vertrouwen. Hij is als een god. Volg me en het komt goed met je.
Nu, Harry Dent heeft aangegeven dat de goudprijs naar 750 dollar zal dalen.
Dan val je op, want op een enkele ander na die bij de Rabobank werkt en $500 zegt, ben je zo’n beetje de enige die het zegt.
Opvallender is zijn reden waarom die daling er volgens hem komt.
Hij is namelijk van mening dat er een marktcorrectie komt. Opmerkelijk is dat niet, want dat zegt eigenlijk iedereen wel. De meeste analisten denken juist dat goud dan in zo’n correctie je waarde het beste zal beschermen. Harry Dent niet. Hij denkt dat de goudprijs zal halveren bij een marktcrash.

Let wel, ik kan en wil dat niet uitsluiten. Immers, in een panieksituatie daalt alles kortstondig. Dus ook goud. Ik ben het niet eens helemaal oneens met hem.
Het is slechts dat na de eerste paniek bepaalde zaken het eerste herstellen. Goud is er daar in het verleden één van gebleken. Dat wil niet zeggen dat je het dan nog in die crisis zal of kan kopen…
Immers waarmee wil je het dan kopen?
De euro’s en dollars die je dan hebt, die kunnen door hyperinflatie wel waardeloos geworden zijn. Of ze zijn vanwege deflatie al vervangen door een andere munt. Wat is in de huidige economische en politieke situatie het meest waarschijnlijk? Een uit de hand lopende deflatie, of een uit de hand lopen hyperinfltatie?
Wat doet het in beide gevallen met de waarde van de euro en dollar, ALS hyperinflatie of deflatie al de oorzaken van de crisis zijn?
Vergeet niet dat de centrale banken nog maandelijks enorme steunprogramma’s draaien en dat er in Europa maandelijks meer dan 60 miljard euro aan steun de markt in gaat.
De komende crisis kan ook uit een heel andere hoek komen. Bijvoorbeeld het uiteenvallen van de EU of het stopzetten van het euro experiment.
In het geval van het laatste, wat zou u dan voor uw euro’s terugkrijgen? Toen we in Nederland van de gulden naar de euro gingen werden we al voor 10% benadeeld. We kregen namelijk per gulden 10% te weinig euro terug. Dat was al in een volledig gecontroleerde situatie!
Stel dat je bij een volgende muntwisseling door een crisis zoiets te verwerken krijgt, maar dan waarschijnlijk een veel hoger percentage. Zou je dan niet liever vermogen in goud hebben? Dan heb je die 10% (of veel meer) omwissel belasting op je vermogen niet. De kans is zelfs groot dat goud juist op zo’n moment en met zo’n crisis in prijs zal stijgen.
Bij een acute crisis gaan vooral aandelen mogelijk ook zwaar onderuit. Immers, beleggers verliezen dan hun honger naar risico. NA de crisis herstellen hoeksteenaandelen het eerste, maar in de crisis dalen ook de beste aandelen makkelijk 50%.
Dus dat wetende… De munt kan verdwijnen, aandelen hebben we in vorige beurscrashes makkelijk 50% zien dalen en Harry Dent denkt dat goud 50% kan dalen…
Dan is de conclusie… so what?
DAN NOG is goud de beste liquide plek waar je je vermogen in laat staan!

Harry Dent doet dus een uitspraak over goud die eigenlijk nietszeggend is. Hij probeert heel slim de aandacht van beleggers te trekken, maar verder is zijn analyse bijna een boek vol met grafieken die niets anders zeggen dan dat in een crisis alles waarde verliest en je als belegger het meeste kan verdienen als je de toekomst goed inschat en in goede tijden en na de crisis de beste aandelen en posities kiest.
Hij heeft, maar daar is hij dan ook zelfverklaard goeroe voor, de toekomst al gezien.
Ik ben niet zo overtuigd van zijn kunde. Hij kan zichzelf goed verkopen dat wel. Maar daar gaat u niet rijk van worden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *