LADEN

Typ om te zoeken

Op energiekosten besparen (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Op energiekosten besparen (Tom Lassing)

In 2012 betaalde ik 6000 euro aan energiekosten. Dat was dan zakelijk en privé bij elkaar. Ik heb kantoor aan huis in een apart gebouw en dat gebouw verwarmde ik dat jaar volledig tot 20 graden.
Eind 2013 kwamen de eerste 16 zonnepanelen. Twee jaar geleden begon ook mijn dochter haar bedrijf aan huis en dat houdt in dat een ruimte altijd 22 graden warm is en de lampen staan er altijd aan.
April 2016 heb ik nog weer 27 zonnepanelen laten installeren. In 2015 was de energie kostenpost teruggebracht tot 3800 euro. In huis is de enorme CV ketel uit 1993 ondertussen vervangen door een veel zuiniger en kleiner exemplaar.
Op kantoor is de verwarming grotendeels vervangen door infraroodpanelen en alleen de ruimtes waar iemand verbleef werden eventueel verwarmd. Door de maatregelen ben ik me veel bewuster geworden van de kosten om het warm te stoken en op dit moment zit ik daarom te werken in een ruimte die slechts 15 graden warm is. Dat dwingt me om niet te lang stil te zitten en ook actief te blijven door regelmatig even weg van het bureau te gaan. Dat is alleen maar goed voor de gezondheid want te lang stilzitten is niet goed voor de doorbloeding.
Over 2016 is de rekening net binnen en deze is nu teruggebracht tot 3200 euro. Bijna een halvering van de kosten ondanks dat er nu twee bedrijven full time actief zijn.
Het kan naar mijn idee nog beter. Recent heb ik mijn TL lampen vervangen door LED TL lampen. Ook dat scheelt 66% energie op de verlichting op kantoor. Over 2017 moet ik dus echt wel onder de 3000 euro kunnen komen.

Overweegt u zonnepanelen? Ik heb twee aanbieders die het bij mij ook prima aangelegd hebben. Klik hier voor meer informatie

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *