LADEN

Typ om te zoeken

Obligaties en aandelen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Obligaties en aandelen

aandelen, koersen

Wat is het verschil er tussen?
De obligatie is een lening aan bijvoorbeeld een bedrijf. Een lening waarvoor je een rente krijgt. De meeste obligaties hebben een einddatum waarna ze tegen het nominale bedrag worden afgelost. Bij een dalende rente neemt de waarde van de obligatie toe. Bij een stijgende rente daalt de waarde. Uiteraard kan je als belegger die waardering ook negeren en simpelweg de tijd uitzitten en uiteindelijk afgelost worden.
Bij aandelen koop je je in bij het kapitaal van de onderneming. In naam wordt je eigenaar, maar in feite ben je geldschieter met recht op een eventueel dividend.
Er is geen recht op aflossing en het dividend is niet zeker. Dividend gaat ook van de koers af. Het is immers een geldbedrag van het bedrijf dat uit het bedrijf gehaald wordt en naar de aandeelhouders gaat. Het bedrijf wordt minder waard na de uitbetaling en daarom gaat het dividend van de koers af.


Als een bedrijf in de problemen komt, dan zijn de aandeelhouders altijd als laatste aan de beurt voor een restuitkering als heel de boedel verkocht is. Bijna altijd is er niets meer over voor de aandeelhouders.
Obligatiehouders kunnen bij problemen iets vaker iets terug zien, maar meer dan een percentage van het door hen ingelegde geld is het vaak niet.
Bij een faillissement gaat eerst de belasting, dan de bedrijfsvereniging dan de bank en mogelijk dan pas de obligatiehouder uitgekeerd worden.
Het is dus van groot belang dat u belegt in bedrijven waarvan u het idee heeft dat ze niet in de problemen gaan komen.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *