Vanaf 1 november 2007 is in Nederland een Noodwet Financieel verkeer geldend.
Een wet met een heleboel artikelen die nu (uiteraard) nog niet in werking getreden zijn, maar die tijdens een crisissituatie met slechts een enkele handtekening van de minister president alsnog in werking zullen treden.
https://wetten.overheid.nl/BWBR0003173/2007-11-01
In die wet is in feite ‘alles’ geregeld om bij een crisis te kunnen handelen. De minister van Financiën en/of de minister president kan dan alle wetten die in een normale situatie van toepassing zijn buiten werking stellen en de overheid krijgt volledig de vrije hand.
Zo mag er noodgeld komen, hetgeen inhoudt dat er een situatie is ontstaan waarbij ons bestaande geld dus blijkbaar onbruikbaar of waardeloos is geworden.

Noodgeld kan met één handtekening het huidige geld als wettig betaalmiddel vervangen. De minister president kan onderdanen ook keihard verbieden bepaalde munten nog te gebruiken. Ik las ook deze bepaling: :”Onze Minister is bevoegd te bepalen dat in door hem nader aan te geven gevallen een schuldeiser girale betaling van een geldschuld niet kan uitsluiten.”
Hoe moet je dat dan lezen?
Wie is de schuldeiser en wat houdt het niet uitsluiten van een girale betaling van een geldschuld precies in?
Hebben we het hier over hypotheken of hebben we het over spaargeld? Of over beide?
Ook kan de minister in artikel 17 de uitbetaling van verzekeringen opschorten. Dat houdt in dat bij een oorlog uw verzekering niet meer uit hoeft te keren. Een vrij overbodige bepaling omdat dit ook al in uw eigen verzekeringsvoorwaarden tot uitdrukking komt.
In artikel 18a wordt ook beleggingsfondsen de ruimte gegeven om de door hen uitgegeven aandelen niet langer terug te kopen. Kortom, u als aandeelhouder in een beleggingsfonds kan dan niet meer verkopen…
De noodwet geeft de regering in een crisissituatie carte blanche. De vraag is natuurlijk wel hoeveel de regering in het echt nog te zeggen heeft, mocht de crisis zo groot zijn dat deze wet in werking moest worden gezet.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Co%C3%B6rdinatiewet_uitzonderingstoestanden
De minister kan overgaan tot invoering van een bonnensysteem.
Waar heb ik dat nou toch eerder van gezien?
Of verklaart alle fysieke goud en zilver als nihil….
Of nog erger, ja ja, het gebeurde ook in 1933.