LADEN

Typ om te zoeken

Nieuwe technieken, nieuwe verantwoordelijkheden

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Nieuwe technieken, nieuwe verantwoordelijkheden

tesla

Tesla heeft een rechtszaak aan haar broek omdat een passagier is omgekomen toen een auto op automatische piloot toch bij een ongeluk betrokken raakte.
Wie is nu verantwoordelijk?
Is dat de bestuurder, want wettelijk gezien moet deze alert blijven en altijd in kunnen grijpen, of is dat de fabrikant, want reëel gezien is een op automatische piloot rijdende bestuurder altijd te laat als het mis gaat.
Immers dat is de realiteit als je de automatische piloot instelt. Dan ben je minder alert en je hebt ook tijd nodig om het stuur te pakken.

We zien zulke vraagstellingen ook bij bijvoorbeeld Facebook, dat zichzelf niet verantwoordelijk acht als er ongewenste content op het facebook netwerk komt. Is de plaatser of herplaatser verantwoordelijk, of het netwerk dat alles mogelijk maakt?

De wetgeving loopt altijd achter, maar tegenwoordig gaan ontwikkelingen zo snel en ze zijn zo ingrijpend dat het bijna gênant wordt, zo ver loopt de wetgeving achter.
De vraag is ook of rechters de verantwoordelijkheden moeten bepalen of dat we dat binnen de maatschappij via een brede maatschappelijke discussie moeten doen, waarna politici met nieuwe wetgeving komen, waarna de rechters de wetmatigheid van die wetgeving kunnen toetsen.
Dat kost allemaal tijd, maar ik heb nu wel eens het idee dat heel de discussie er niet is.
De rechter het laten bepalen is geen goed idee. Immers zijn dat ongekozen personen die toch al een zeer machtige positie bekleden. Geef je ze nog meer macht, dan gaat dat niet goed komen. Het alleen maar aan politici geven die in feite op dat vlak ook maar welwillende amateurs zijn? Dat lijkt me ook niet de weg.
Wilt u goede wetgeving rondom nieuwe technieken, dan moet u er ook zelf voor aan de bak!
Bemoei je met die discussie, want anders wordt het voor je bepaald en dan moet je achteraf niet klagen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *