LADEN

Typ om te zoeken

Nieuwe namen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Nieuwe namen

beleggingsfondsen

Ik kreeg afgelopen weekend van twee beleggingsfondsen door dat hun naam weer eens gaat veranderen. Zo’n beetje gemiddeld iedere twee tot drie jaar krijgen veel beleggingsfondsen een andere naam. Niet altijd omdat er een nieuwe eigenaar komt, al is dat ook een veelvoorkomende reden.
Vooral wil men met de nieuwe naam de oude historie wissen. Zo kan in de marketing het fonds weer helemaal schoon beginnen, terwijl de oudere deelnemers zonder veel plezier terugdenken aan de tijd toen het fonds de andere naam nog had. Die koersen zijn gewist, de beheerder mag weer met een schone lei beginnen.
Het is een soort van bedrog. Legaal, maar toch.
Beleggen in beleggingsfondsen is in één opzicht een zegen. Je kan met één positie een hele markt of sector bestrijken. Het nadeel is echter dat de resultaten in 90% van de gevallen tegenvallen. Dit komt mede door de kosten die berekend worden. In die zin is een ETF als alternatief nemen een betere zaak, maar daar heeft de wetgever nu deels een stokje voor gestoken. Met name Amerikaanse ETF’s die hun informatie niet ook in het Nederlands aanbieden mogen we vanuit Nederlandse rekeningen niet meer kopen. Daarmee is de markt voor ons fors kleiner geworden. Veel prima ETF’s zijn daarmee voor de meeste Nederlandse beleggers niet meer bereikbaar.
De meeste, want wie in de VS een rekening heeft, die kan via die weg nog wel in de ETF’s handelen.
Het is alleen af en toe zo’n administratieve ellende een Amerikaanse rekening aan te houden…

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *