LADEN

Typ om te zoeken

Nieuwe Bankvergunningen zijn uiterst zeldzaam

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Nieuwe Bankvergunningen zijn uiterst zeldzaam

Hoe herken je dat een markt potdicht zit?
Dat herken je aan het feit dat er geen nieuwe deelnemers toegelaten worden. Bankieren bijvoorbeeld is vreselijk winstgevend. Je zou dus denken dat veel ondernemers dat willen doen, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Een teken dat er iets heel erg mis is met zo’n markt.
In een gezonde markt zou namelijk een flinke toestroom aan ondernemers bestaan in een sector waar veel winst gemaakt wordt.
In Nederland worden bijna nooit bankvergunningen afgegeven. Veel nieuwe initiatieven komen dan ook voort vanuit de bestaande vergunning van een al langer bestaande partij.
Sinds 1980 zijn er bij mijn weten in Nederland slechts drie nieuwe bankvergunningen afgegeven. In 1980 was het Triodos Bank en een jaar of tien geleden DSB. Recent is daar dan het zeer vernieuwende Bunq bijgekomen.
Helaas echter zijn dit nog wel allemaal initiatieven van de oude stempel. Ook Triodos is ‘gewoon’ een bank die risico neemt met het geld van de spaarders. Ze doen dat veel netter dan de rest, maar toch… Bunq is vernieuwend in de manier van betalen, maar is verder een gewone bank.
Het wordt daarom tijd dat er andere banken komen. Bijvoorbeeld het initiatief Depositobank. Die hebben al één voordeel en dat is dat ze zelf niet speculeren met uw geld.
Maar nóg mooier zou het zijn als er een bank kwam die het lef heeft om zelfs met een eigen munt te komen. Een munt die losstaat van de euro met alles wat er aan die euro vastzit.
Zo’n initiatief is er nu ook!

blijeb
Welk initiatief ondersteun ik? Ik ondersteun beide! We moeten stapjes nemen in de goede richting. Beide initiatieven doen dat. Ik hoop dat ze het beide gaan redden. Op de site van de Blije B vindt u ook de nodige data voor lezingen. Ze zijn lekker aan de weg aan het timmeren.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *