LADEN

Typ om te zoeken

Natural Gas in de verdrukking

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Natural Gas in de verdrukking

Toen in 2006 fracking in de Verenigde Staten de boorders naar gas enorme nieuwe mogelijkheden gaf, toen ontstond een enorme hausse. Iedereen zag de potentie van fracking.
Niemand zag de economische gevaren.
Banken waren graag bereid om boorders naar gas elke lening te verstrekken die ze maar wilden hebben. Het kon gewoon niet op, want Natural gas en fracking was ‘a match made in heaven’. Amerika kon energie onafhankelijk worden en dat was de roze bril waarmee fracking bekeken werd.
Maar wat niemand voorzien had, was dat er in feite een enorme lokale energiemarkt ging ontstaan, volkomen los van de wereldmarkt. En die lokale energiemarkt werd ineens overspoeld met enorme hoeveelheden olie en gas. Dat terwijl de uitvoer van olie en gas in de Verenigde Staten bij wet verboden is. (Leve de vrije handel, maar niet heus)
De gasprijs daalde binnen de Verenigde Staten en Canada van 12 naar 2. Geen producent kon vervolgens nog winstgevend draaien. Alle boorders hadden zich echter contractueel vastgelegd om een bepaalde minimum productie te draaien. Ze zouden anders hun licentie verliezen. Ze waren dus contractueel verplicht verliesgevend te blijven produceren! De markt bleef overspoeld worden met veel te veel fossiele energie en dat is tot op de dag van vandaag in Noord Amerika het geval.
Kortom, de geldbedragen die geleend werden, werden ingezet om de verliezen per verkochte eenheid gas of olie aan te zuiveren. En nu, bijna 10 jaar later, beginnen de banken lastige vragen te stellen.
Vragen als… met welk geld ga je binnenkort de lening aflossen? Hoe veel geld heb je nog? Ga je nog wel aflossen?
De bank wil er op tijd bij zijn, want als een ander het faillissement aanvraagt, dan is het zeker te laat. Nu kan de tent misschien nog tegen een aardige prijs overgenomen worden. Kortom, het rommelt in die markt en niets is nog zeker.
Binnen nu en een jaar gaat de fracking sector een enorme kaalslag te zien geven. Alle bedrijven die zonder geld komen te zitten, zullen hun koers zien kelderen en gaan overgenomen worden, of failliet.
Veel meer smaken zijn er waarschijnlijk niet.

Met dank aan BeursAccent.nl

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *