LADEN

Typ om te zoeken

Exponentieel onmogelijk

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Exponentieel onmogelijk

Anyone who believes exponential growth can go on forever in a finite world is either a madman or an economist – Kenneth Boulding –

De Chinese groei van 7% wordt tegenwoordig door economen als te laag gezien. Men is namelijk gewend geraakt aan 10% of meer. Toch is 7% per jaar groeien gelijk aan verdubbelen in slechts 10 jaar! Ziet u de Chinese economie verdubbelen in de komende tien jaar? Zo ja, hoe gaan ze dat oplossen met de milieuvervuiling en het tekort aan schoon drinkwater?
De steden zijn nu al vaak door smog onleefbaar en Peking heeft nu al een enorm waterprobleem. In feite is die stad in de woestijn komen te liggen.
De grootste stad in de wereld is de Japanse hoofdstad Tokio. Als we kijken naar de metropolis, dus de stad met de aangegroeide steden er omheen, dan leven er al 36 miljoen mensen in die stad. De verwachting is dat we binnen een jaar of twintig op de wereld enkele metropolissen zullen hebben die 100 miljoen mensen zullen bevatten.
Hoe blijft dat hanteerbaar?
Onze economie is een boom and bust economie. Een andere naam daarvoor is kapitalistisch systeem, maar in de kern is er weinig kapitalistisch aan het huidige economische systeem. Immers zouden in een echt kapitalistisch systeem geen centrale banken bestaan. In het huidige economische systeem hebben de centrale banken een sleutelrol verkregen, omdat ze de hoeveelheid geld mogen manipuleren en ook de kostprijs van het geld (rente) mogen manipuleren.
Via die weg proberen ze vooral het bust gedeelte van de boom/bust economie te managen.
Helaas werkt dat niet zo goed. In 2000 en in 2008 ging het mis. We zagen toen twee keer in acht jaar tijd een crisis die slechts eens in de honderd jaar hoort plaats te vinden. Nu vielen ze 8 jaar na elkaar en de vraag is waarom we in 2016 niet weer net zo’n crisis gaan zien. Het is namelijk na 2008 in Europa mis blijven gaan, met de Griekenland crisis van 2015 als laatste ‘hoogtepunt’.
De hoeveelheid geld neemt door de acties van de centrale banken exponentieel toe. Ook hier zit een mechanisme in dat zichzelf uiteindelijk opblaast. Helaas kan het niet anders.
Mensen begrijpen ‘exponentieel’ niet.

Professor Bartlett zei ooit al eens: “The greatest shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function.”

exponentielegroei
Het is echter simpele wiskunde. Het maakt heel erg duidelijk dat er grenzen liggen. Maar die grenzen wil niemand zien en liever ons kop in het zand dan de realiteit aanschouwen.
De groei van het aantal mensen, de groei van de hoeveelheid geld, de groei van de economie en de daar aan gekoppelde milieuvervuiling. Het maakt één ding duidelijk, in een wereld (aardbol) die niet verder kan groeien en dat is dat er uiteindelijk keiharde grenzen zijn.
Wanneer gaan we dat zien? De al aangehaalde Professor Bartlett is er duidelijk over. We gaan dat één minuut voor twaalf pas inzien. En dan is het helaas al te laat om het nog bij te sturen. Het is vooral belangrijk om de verdubbeling in de gaten te houden. Als we iedere tien jaar verdubbelen en we gebruiken nu pas 25% van wat er mogelijk is, dan lijkt er nog tijd zat te zijn… Maar hoeveel keer kan je dan nog verdubbelen?
Ik raad u deze video serie van harte aan. Ze is extreem leerzaam en uw tijd volledig waard.
https://www.beursbox.nl/beurs-kennisbox/algemeen/exponentile-groei.html

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *