LADEN

Typ om te zoeken

Mijn pleidooi voor de dialoog

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Mijn pleidooi voor de dialoog

dialoog

De laatste jaren zien we steeds vaker dat er keiharde tegenstellingen ontstaan. Economisch, bijvoorbeeld globalisatie en anti-globalisatie, we zien het in hoe er over 9/11 gedacht wordt en een gruwelijk voorbeeld is de VS alwaar de Republikeinen en Democraten al 30 jaar niet meer met elkaar samenwerken en elkaar alleen maar via debatten bestrijden.
Zo ook nu over Corona in Nederland. Kijk bijvoorbeeld naar de mondkapjes discussie.
We praten niet meer met elkaar, maar we gooien alleen nog maar onze mening over de schutting naar de andere kant.
Die andere kant ontvangt de mededeling en in reactie gooien ze hun mening over de schutting. Iedereen boos en er is niets veranderd.
De dialoog is meer luisteren minder zeggen. Wat ‘zegt’ de ander? Wat drijft deze persoon? Wat is het dat hem of haar deze mening geeft?
We staan als mens allemaal met ons eigen beeld in de wereld. De één kijkt en denkt groot, de ander doet dat juist bewust niet. Gelukkig dat we niet allemaal Elon Musk willen en kunnen zijn. Aan de andere kant is het ook maar goed dat we niet allemaal Paulus de Boskabouter hippie willen zijn.
De kracht zit hem erin dát we allemaal anders zijn en anders in de wereld staan. Dat geeft ons als mensheid de mogelijkheden om ons aan te passen aan situaties.
Maar… het geeft ook enorme tegenstellingen in meningen.
Daar kunnen we dan via de dialoog met elkaar over praten. Vaak blijkt de tegenstelling dan ook ruimte te bieden voor gebieden waar je wel samen uit kan komen. Raakvlakken waar je beide wél op één lijn met elkaar staat. Als je nu eens gaat bouwen vanuit die raakvlakken, in plaats van elkaar bestrijden op de uitersten, dan komen we een stuk verder.
Moet je nu nog wel eerst leren hoe een dialoog écht werkt.
Een investering die de moeite waard is kan ik je zeggen!

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *