LADEN

Typ om te zoeken

Mijn eerste lening naar de rechtbank

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Mijn eerste lening naar de rechtbank

Bij Neo Finance heb ik nu 630 leningen lopen. Twee daarvan zijn zodanig achter met betalen dat er nu een rechtszaak over loopt.
Bij één daarvan is de procedure nu zo ver dat de leningnemer nu 14 dagen de tijd heeft om te reageren op de aanklacht die bij de rechtbank is neergelegd.
Ik heb 25 euro in die lening zitten.
Mijn maximale verlies is nu dus 25 euro, want de leningnemer heeft nooit ook maar één betaling gedaan.
Nu was er in de leningaanvraag aangegeven dat er een huis als onderpand aanwezig was.
Het is te hopen voor iedereen dat dit inderdaad zo is. Voor mij en de andere leningverstrekkers omdat we dan ons geld wel terug kunnen krijgen. Voor de leningnemer ook, omdat deze ook nog eens een criminele vervolging aan de broek krijgt als blijkt dat er over de aanwezigheid van een huis gelogen is.
Dit kan zelfs voor de persoon een probleem opleveren als hij/zij naar het buitenland vertrokken is. Zou hij in beeld komen bij justitie of douane, dan kan hij uitgeleverd worden.
In dit geval ging het om een lening van 7.830 euro die was aangegaan voor 60 maanden.
Het betreft een alleenwonende persoon van 53.

Nu is het nooit leuk om dergelijke fout lopende leningen in je bezit te hebben. Toch is de kans op een total loss vrij klein.
In de gehele procedure heb ik deze lening te koop kunnen aanbieden in de Secundaire Markt. Daarna kreeg ik van Neo Finance een 60% bod. Ik heb dat naast me neergelegd omdat er aangegeven was dat er een woning als onderpand aanwezig was.
Nu loopt de gerechtelijke procedure en zullen we zien hoe kaal deze kip daadwerkelijk is. In ongeveer twee derde van de gevallen is het mogelijk gebleken het geld toch weer terug te krijgen. Daarom geeft Neo Finance ook altijd het aankoopaanbod. Gemiddeld genomen maken ze ook daar nog winst op.
Daarom hou ik leningen met als onderpand een woning of flat gewoon aan.
Leningen zonder zo’n onderpand ben ik wel verkoper van zodra zo’n lening meer dan 60 dagen te laat is. Ik neem dan vaak met tussen de 10 en 15% verlies afscheid van de lening. Zo blijft mijn portefeuille prima van kwaliteit en lopen de verliezen op slechte leningen niet zo heel erg ver op.
Ik verwacht netto op 13,5% rendement per jaar uit te komen. Dat is dus rekening houdende met de slechte leningen die er helaas ook zijn.
https://www.p2pfinance.nl

Open nu ook uw rekening!

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *