LADEN

Typ om te zoeken

MiFID II is in werking getreden (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

MiFID II is in werking getreden (Tom Lassing)

Misschien merkte u het nog niet, maar MiFID II gaat heel erg ver. Ik beleg ook zakelijk en dat houdt nu in dat letterlijk iedere transactie welke ik zakelijk doe, naar de toezichthouder gestuurd zal worden.
De toezichthouder heeft 100% inzage en ziet real time welke posities er door alle zakelijke beleggers worden ingenomen.
Heeft dat een meerwaarde?
Volgens de toezichthouder wel.
Voor de zakelijke belegger zijn er alleen maar meer kosten. Er moet nu jaarlijks een ‘vergunning’ worden aangevraagd waarbij je als zakelijke partij een uniek nummer krijgt. Als een broker het je toestaat te beleggen zonder dat nummer, dan zal de boete enorm zijn.
Wat is dan die meerwaarde?
Nu, de inkomsten vanuit die vergunning, dat is er één.
Voor de rest is er voor de gebruikers naar mijn idee geen direct voordeel. Of het moet zijn dat alle producten nu ook echt in het Nederlands beschreven moeten zijn wanneer ze in Nederland worden aangeboden. Ik beleg echter in de VS en dan is er dus weinig tot geen verschil.
Sterker nog, het is allemaal zo ingewikkeld dat de totale omzet op de Europese beurzen de eerste dagen van 2018 met 25% teruggelopen is. Het kost dus vooralsnog vooral heel veel geld.
Brokers bieden bepaalde producten niet meer in Nederland aan, omdat te onduidelijk is welke gevolgen er zijn onder MiFID II. Het aanbod aan producten is dus verschraald. Is dat dan een voordeel?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *