LADEN

Typ om te zoeken

Mexico wil energie onafhankelijkheid (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Mexico wil energie onafhankelijkheid (Tom Lassing)

Niet veel landen in de wereld kunnen op korte termijn een energie onafhankelijkheid willen en realiseren. Mexico is nooit een land geweest dat het bewust nastreefde, maar gebeurtenissen in de omgeving maken het de Mexicanen duidelijk dat ze maar beter wel snel een energie onafhankelijkheid kunnen nastreven.
Mexico is dankzij olie en gaswinning in de Golf van Mexico een energieproducent. Ze zijn echter ook een luie producent geweest, want goedkope olie was altijd makkelijk uit de VS te verkrijgen. Waarom dus zelf echt je best doen, als de buren het je graag willen verkopen?
Nu, dat gaat op zo lang je een goede relatie met de buren hebt. Dat is met de komst van Trump verleden tijd en Mexico beseft zich maar al te goed dat de VS de grens wel eens kan sluiten voor energie.


Het land wil dus eigenlijk vooral af van de afhankelijkheid van Amerikaanse energie. Dat gaat de Amerikaanse schatkist weer geld kosten, want wie gaat de olie afnemen die Mexico nu zo makkelijk van de VS afneemt? De afstand is niet groot, dus zonder veel bijkomende kosten was het makkelijk verdiend voor de VS. Aan wie ze de olie straks ook gaan verlopen, het zal veel meer kosten gaan geven. Daarnaast staat vrijwel niemand te trappelen om op dit moment met de VS zaken te doen. Het is immers niet zo’n betrouwbare zakenpartner meer.
Ondertussen is Mexico aan het kijken hoe ze haar eigen olieproductie kan doen opleven. Het is ze al heel erg duidelijk dat de staat dit zelf niet kan. Dat hebben ze al te lang geprobeerd en het werkte niet. De energiesector is onder de vorige president vrijgegeven en ondanks dat de nieuwe president als ‘links’ te boek staat, verwacht is dat hij verdere privatisering zal doorzetten.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *