LADEN

Typ om te zoeken

Mandelige gronden, laat je niet mangelen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Mandelige gronden, laat je niet mangelen

U heeft nog nooit van mandelige gronden gehoord? Bless your soul. In Amersfoort weten enkele bewoners er tot hun schrik nu alles van.
Ze kochten een appartementencomplex met mandelige grond er omheen. Onduidelijk jargon maakte dat enkele appartementenbewoners een andere indruk kregen van wat uiteindelijk de realiteit zou worden. Achteraf had niet iedereen gekocht als ze vooraf bekend waren geweest met de gevolgen.
Wat is mandelig? Het is in feite een nieuwe manier om belastingen af te wentelen op inwoners. Mandelige grond kan ontstaan als twee of meer eigenaren gezamenlijk grond kopen waarbij deze gronden tot gemeenschappelijk nut van alle eigenaren worden bestempeld.
We zien dat nu in nieuwbouwwijken vaker ontstaan.
Nu zit er een trucje aan vast. Gemeenten geven die gronden dan af, maar bepalen er ook wel eens bij dat het gemeenschappelijke nut breder is dan alleen de eigenaren.
Of te wel, het moet echt openbaar zijn.
Je hebt dan in feite een plantsoen of een parkeerplaats, maar ook ‘niet eigenaren’ mogen er gebruik van maken.
De eigenaren betalen het onderhoud en de gemeente lacht in haar vuistje. Weer een kostenpost overgedragen van de gemeente naar enkele bewoners!
De eigenaren moeten het namelijk onderhouden, reinigen en vernieuwen. Maar verder hebben ze geen voordelen, behalve het gebruik, maar dat hebben de niet eigenaren ook.
Als u te maken krijgt met het fenomeen, dan moet u zich terdege afvragen of u dat wel wilt. U moet op enige manier bijdragen aan de onderhoudskosten en als die kosten hoger uitvallen dan verwacht, dan zult u moeten bijlappen. In Amersfoort is zelfs een hele wijk met dit concept gebouwd en dat houdt in dat 763 eigenaren voor het in de wijk gelegen park betalen. Als je helemaal aan de buitenkant woont, dan kan het zijn dat je er nooit komt. Maar meebetalen zal je. Dat terwijl je ook mee zal betalen aan andere parken in Amersfoort. De andere bewoners van Amersfoort betalen niet mee aan het park in wijk X.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *