LADEN

Typ om te zoeken

Maatschappelijk Verbinden

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Maatschappelijk Verbinden

Als we samen één probleem in de samenleving goed kunnen oplossen, dan is het wel het feit dat we elkaar nog amper kennen.
En met elkaar bedoel ik dan het lokale bedrijfsleven, de verenigingen en de lokaal werkende maatschappelijke organisaties.

Het grote bedrijfsleven is mondiaal aan het werk en heeft niets meer met de lokale samenleving.
Dat zou u als consument dus aan moeten gaan, want U bent deel van de lokale samenleving en het is heel erg dat de grote ondernemingen niets meer met u hebben.
Lokale ondernemers en ondernemingen leggen nog wel verbindingen met de lokale samenleving door bijvoorbeeld sponsoring en steun in natura voor wie lokaal iets gaat organiseren.

Des te sterker de lokale samenleving en samenhang, des te prettiger en veiliger is het wonen.
Dat geldt in dorpen, maar het geldt ook in steden.

Het is daarbij ook prettig en handig als je elkaar kan vinden.

Laten we elkaar dus opzoeken en versterken voordat de multinationals hun zin hebben en alle lokale ondernemers verdwenen zijn en als filiaalhouders in dienst zijn gekomen van enkele wereldwijd opererende ondernemingen.

In Nederland zijn daar verschillende initiatieven voor het verbinden.
Natuurlijk kent iedere woonplaats wel een maatschappelijke organisatie die actief is, maar we kennen ook initiatieven die speciaal zijn opgezet om elkaar te vinden.
Zo zijn er jaarlijks al tientallen Maatschappelijke Beursvloeren door heel het land. Ik ben zelf actief is de Bestse variant daarvan. De landelijke website vindt u hier.
De Bestse variant staat op beursvloer.org

Er is sinds 1999 ook een variant op dit thema actief. Dat is ‘De uitdaging’. Begonnen in Arnhem is dit initiatief nu een landelijke dekking aan het nastreven.

Een andere manier om te verbinden is via lokale exchange trading systemen. (Lokaal geld). Ook hier staat de versterking van de lokale economie en maatschappelijke samenhang voorop. Het is enorm belangrijk dat op orde te hebben, maar helaas ‘zien’ nog weinig mensen het belang er van. Pas als de laatste winkel (vaak supermarkt) uit het dorp of de wijk vertrokken is, realiseren mensen zich dat er misschien ergens iets misgegaan is. Voortaan alleen nog een heel eind verder naar een filiaal van een wereldwijd opererende keten toe.
Over lokaal geld vindt u hier meer informatie.
Ik heb er ook zelf over geschreven. U vindt dat hier.

Ik roep u op, ga snel maatschappelijk verbinden, voor de patiënt (de lokale economie en maatschappelijke samenhang) overleden is!

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *