LADEN

Typ om te zoeken

Linktax gaat heel ver

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Linktax gaat heel ver

linktax

De EU overweegt een belasting op websites die doorlinken naar nieuwsberichten. De linktax zou voornamelijk ingezet gaan worden tegen bedrijven als Google en Facebook. Die zouden dan moeten betalen voor de verwijzingen naar de nieuwsberichten. Google verwijst veelal naar de sites, terwijl op Facebook vaak alleen de tekst van de berichten staat. Bij het kopiëren van alleen de tekst mis je als nieuwsuitgever wel de reclame inkomsten. Aan de andere kant krijgt je bericht wel veel meer aandacht…
Dat belastingverhaal is een beetje vreemde zaak. Het moet dan een BumaStemra achtige opzet worden, maar hoe krijgt dan ieder media bedrijf wel ‘eerlijk’ de vergoeding? Beter zou het misschien zijn om technisch het onmogelijk te maken om meer dan een bepaalde hoeveelheid van een al bestaande tekst over te nemen. Je moet dan verwijzen naar het originele bericht. Dat zou veel beter zijn, mede omdat de eigenaren van die berichten vaak al advertenties op en bij hun berichten hebben staan en dus ook wel blij zijn met de verwijzingen in Google en Facebook.

linktax
Daarbij is het de vraag hoe zo’n voorgestelde belasting door gaat werken naar andere bedrijven. De privacywet was ook eigenlijk bedoeld voor alleen Google, Microsoft en Facebook en dat zijn nu de partijen die er het minste last van hebben, terwijl elke sportvereniging nu vrijwilligers kwijtraakt omdat ze gek worden van het moeten vragen om schriftelijke toestemming voor iedere foto die van het jeugdteam gemaakt wordt en op de site moet komen… Om maar een voorbeeld te noemen.
We zijn hartstikke gek in Europa en het wordt alleen maar gekker.
Google heeft al aangegeven dat haar nieuwssites in Europa op zwart gaan als de voorstellen doorgevoerd gaan worden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *