LADEN

Typ om te zoeken

Libor gaat verdwijnen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Libor gaat verdwijnen

De libor methode om de rente te berekenen gaat verdwijnen. Gelukkig, want de methode was beïnvloedbaar door de banken en omdat dit zo was, hebben de banken daar dus ook ruim misbruik van gemaakt.
Op Internet zijn nu al de nodige horrorverhalen te vinden over leningen en andere financiële producten die nu enorm gaan veranderen. Je bent je financiële toekomst niet meer zeker als je die onheilsproleten moet geloven.
In mijn ogen allemaal onzin en alleen maar bedoeld om heel veel lezers te trekken. Immers, onheil voorspellen is goed voor veel aandacht op Internet krijgen en met veel aandacht kan je een heel beroemd persoon worden.
Het is een storm in een glas water.
Hoe zit het dan wel?
Zo ver ik het nu kan inschatten, gaat Libor simpelweg door een andere methode van berekening vervangen worden. Ook Euribor en Eonia gaan vervangen worden.
Die nieuwe berekeningsmethode gaat in 2021 of 2022 komen.
Dit kan inhouden dat bestaande contracten waarin Libor of de andere benchmarks genoemd staan, aangevuld moeten worden met de vermelding dat Libor dan … gaat worden.
Ik verwacht niet dat de rente op basis van deze verandering enorm gaat veranderen.
Ik hoop dat het allemaal wat eerlijker gaat worden. Immers weten we nu dat je bankiers niet zo maar iets in handen moet geven wat ze ongezien en ongestraft kunnen manipuleren. Dat is de kat op het spek binden.
Op zich zijn van veel nieuwe methodes van berekening nu ook al de rentetarieven bekend. Het is dus niet zo dat er op een x datum in de toekomst ineens een zwarte doos open gaat en er ineens heel andere tarieven naar buiten komen.
Vooral de uitgevers en opstellers van contacten die met Libor werken, zullen er nu werk aan hebben. Als particulier zult u in dat geval informatie toegestuurd krijgen. Er is geen reden tot paniek.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *