LADEN

Typ om te zoeken

Zwakke dollar? Niet in Argentinië

Laatste Nieuws

Zwakke dollar? Niet in Argentinië

Het mag vanuit Europa gezien raar lijken, maar de dollar is enorm populair in Argentinië. Ondanks de tapering, waarbij er letterlijk iedere maand tientallen miljarden dollars zonder ook maar enige dekking bij komen, is de dollar razend populair. Er staan rijen voor de banken om pesos om te wisselen voor dollars.
De reden is simpel. De peso is een munt die nog veel sneller waarde verliest. Vanuit de peso gezien is de dollar een fantastische munt.
In Argentinië leven de mensen met de meeste ervaring met zwakke munten en toch kiezen ze de dollar.
De reden is niet alleen de releatieve sterkte van de dollar tegenover de peso. De reden is ook dat de dollar nog altijd de wereldmunt is. Alle munten zullen vallen, maar zolang de dollar de wereldmunt is, is ze veilig.
Ook dat is een relatieve veiligheid, want als de dollar valt, en dat gaat ze een keer doen, dan is ook haar status als wereldmunt vrijwel zeker verleden tijd.
Zoiets zal niet snel gebeuren. Er waren eerder in de wereld zeer belangrijke munten. Die munten deden er ook lang over om weg te kwijnen. Het Engelse pond bijvoorbeeld. Ze bestaat nog altijd, maar is slechts een fractie waard van wat ze ooit aan waarde vertegenwoordigde. Tientallen jaren duurde de teloorgang.
De dollar is ook al sinds de jaren tachtig aan het kwijnen… en als we eerlijk zijn, eigenlijk al vanaf het moment dat de goudstandaard losgelaten werd. Immers was vanaf dat moment de dekking slechts een vage belofte. Zeg maar ‘hete lucht’.
De militaire en economische kracht van Amerika gaf de munt steun, maar steeds duidelijker wordt dat die macht tanende is.
Rusland mag dan misschien niet meer de wereldmacht zijn die ze eerst was, het is wel het land dat Amerika nu aan het treiteren is. Rusland laat zien hoe machteloos Amerika in feite staat.
Dat zal de Argentijnen worst zijn. Die hebben morgen brood op de plank nodig en daar is meer kans op als ze dollars bezitten dan als ze pesos bezitten.
De roep om in dollars betaald te gaan worden zal toenemen naar mate het vertrouwen in de peso afneemt. Zimbabwe heeft laten zien dat een regime de val van de munt kan overleven. Hoe arm de bevolking ondertussen ook is. Als je als staat en als dictator maar genoeg mensen net rijk genoeg weet te houden om de rest in het gareel te houden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *