LADEN

Typ om te zoeken

Zelfs voor de oliebaronnen is het feest bijna over

Laatste Nieuws

Zelfs voor de oliebaronnen is het feest bijna over

De plotseling sterk dalende olieprijs is voor bijna iedereen in 2015 een verrassing geweest. Zelfs de grote oliemaatschappijen zagen dat niet aankomen.
De vraag is uiteraard waar die daling vandaan kwam.
Is het logisch, gezien de staat van de echte economie, die er heel ander uitziet dan politici en centrale bankiers ons willen doen geloven; is het een complot van de bankiers, die door het vertrekken uit de futuresmarkt ineens alle liquiditeit uit de markt trokken; of was het toch een spel van de Amerikaanse politiek, eventueel in samenspraak met de Amerikaanse banken, om Venezuela, Rusland en de opstandige Midden Oosten landen op de knieën te dwingen?
De enorme daling komt Amerika wel uit. Die hebben zelf namelijk het voordeel van nog goedkopere olie uit eigen land, terwijl de grote lastposten in de wereld enkele landen met veel olie en tot voor kort veel geld waren.
Al jaren financieren de landen in het Midden Oosten landen bepaalde (Soennitische) islamitische groeperingen en regelmatig komen die groeperingen Amerikaanse soldaten op hun pad tegen.
Als de olieprijs rond de 50 dollar per vat blijft hangen, dan zullen de feestjes in het Midden Oosten voor enkele landen al binnen enkele jaren over zijn.
Men is daar gaan leven naar de weelde en hoewel de kale kostprijs maar enkele dollars per vat is, is de samenleving er zo duur geworden dat met vaak al flink meer dan 50 dollar per vat nodig heeft om budgettair rond te kunnen komen.
Op dit moment leven ze dus al van de reserves. Ze hebben enorm veel reserves, maar de cadeautjes die ze hun bevolking geven, zijn ook talrijk.
Sommige landen hebben op de huidige prijs voor olie een reserve die ze 5 jaar kunnen aanspreken, anderen kunnen wel een kwart eeuw of langer op de reserves overleven. Maar die reserves moeten dan wel cash gemaakt worden en dat proces gaat over heel de wereld pijnlijk zijn. Enorme fondsen hebben namelijk bezittingen over heel de wereld en het gaat zeker een impact hebben als die fondsen hun bezittingen ineens op de markt moeten gooien.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *