LADEN

Typ om te zoeken

Welke garantie geeft een AFM vergunning?

Laatste Nieuws

Welke garantie geeft een AFM vergunning?

Ik heb er al vaker over geschreven. De AFM is als toezichthouder heel actief aan vergunningplichtige aanbieders. Je krijgt niet zomaar een vergunning.
Het is letterlijk zo dat het pakket aan in te vullen formulieren 10 centimeter en dikker kan zijn!
Dus je zou verwachten als consument dat dit enige bescherming geeft.
FOUT!
Wat doet de AFM?
De AFM vraagt vooral naar gegevens over de mensen achter het initiatief, hun vermogen, hun relaties, hun bankrekeningen. Hun adres, hun geboorteplaats, hun opleidingen en hun zakelijke geschiedenis.
De directeuren/initiatiefnemers moeten bewijzen dat ze de persoon zijn die ze zeggen te zijn en ze moeten bewijzen dat ze bepaalde diploma’s gehaald hebben en een bepaalde kennis bezitten. Verder moeten ze aantonen vermogen te hebben.
Daar zaagt de AFM enorm diep over door.
En dan houdt het eigenlijk wel op…
In een folder van het door de AFM goedgekeurde bedrijf kunnen verzonnen rendementen staan.
De aanbieding kan zelfs illegaal zijn!
Daar kijkt de AFM niet naar!
De AFM kijkt daar pas na als er klachten komen. Als in feite het kalf al verdronken is.
Een AFM vergunning houdt niet veel meer in dan het feit dat de folder geen taalfouten meer bevat en dat de naam van de initiatiefnemer goed gespeld is.
Dat is de waarde van de AFM vergunning. Voor het overige kunt u nog gewoon bedonderd worden, zoals dat helaas in de financiële wereld te doen gebruikelijk is.
Schokkend? Neen, ik schreef daar al zo vaak over. De AFM houdt toezzicht op de markt en ze doet dat door vooral mensen het hemd van het lijf te vragen met vooral de verkeerde vragen. Het gaat de AFM niet om bescherming van de consument. Het gaat de AFM gewoon over macht.
De AFM zit er vooral ook om de bestaande markt te beschermen. De banken willen liever geen nieuwe aanbieders in de markt en hoe kan je dat beter voor elkaar krijgen dan door er een enorm lastige berg vragen voor te leggen? De AFM wil die rol wel vervullen. Dat vergt namelijk geen kennis van de producten, want dat is iets waar de AFM vrijwel niets in kan betekenen.

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *